SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’ın işgalinin ilk kurbanı: Reşat Ametov’un şehadetinin üzerinden 7 yıl geçti

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem düzenleyen Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov, tam yedi yıl önce bugün, 3 Mart tarihinde, düzenlediği eylem sırasında işgalciler tarafından kaçırılarak şehit edildi. Kırım'da işgale ilk karşı çıkan ve Rus işgalciler tarafından vahşice öldürülen Reşat Ametov, “Ukrayna Kahramanı” olarak tarihe geçti.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2021 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’ın işgalinin ilk kurbanı: Reşat Ametov’un şehadetinin üzerinden 7 yıl geçti

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem düzenleyen Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov, tam yedi yıl önce bugün, 3 Mart tarihinde, düzenlediği eylem sırasında işgalciler tarafından kaçırılarak şehit edildi. Kırım'da işgale ilk karşı çıkan ve Rus işgalciler tarafından vahşice öldürülen Reşat Ametov, “Ukrayna Kahramanı” olarak tarihe geçti.

24 Ocak 1975 doğumlu Kırım Tatarı Reşat Ametov, Rusya'nın, Vatan Kırım'ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tam 7 yıl önce bugün, 3 Mart 2014 tarihinde, tek kişilik protesto eylemi düzenledi. 

Reşat Ametov’un eşi Zarina’nın aktardığına göre, kocası 3 Mart 2021 askerlik şubesine gitmek üzere saat 7.30'da Akmescit'teki evinden ayrıldı. Aynı gün en son Lenin Meydanı’ndaki eylemde görülmüştü.

Görgü tanıkları, Lenin Meydanı’nda tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflajlı birisi sivil giyinen 3 milisin yaklaştığını ve arabaya bindirilerek götürüldüğünü anlattı. Bundan sonra Reşat Ametov’la hiçbir iletişim kurulamadı.

KIRIM TATAR KAHRAMAN REŞAT AMETOV'UN SON GÖRÜNTÜLERİ

Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürdüğü ve araca bindirdiğinin görüntüleri yayımlandı:

https://www.youtube.com/watch?v=11S2Vhkr-bc&feature=emb_logo İŞKENCE İZLERİYLE DOLU CANSIZ BEDENİ KIRIM'DAKİ BİR KÖYDE BULUNDU

İşkence izleriyle dolu olan Reşat Ametov'un cesedi 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Bacakları zincirlenmiş ve koli bandıyla bağlanmış olan vücudu, şiddet ve işkence izleri taşıyordu. Vücudunun yanında kelepçe yatıyordu. Kardeşi Refat Ametov, kardeşinin, gözüne bir bıçak veya benzeri bir sivri nesnenin saplanması sonucu öldüğünü bildirmişti.

REŞAT AMETOV'UN OTOPSİ GÖRÜNTÜLERİ, RUS VAHŞETİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR!

Ukrayna'nın Hromadske televizyonu, Reşat Ametov'un otopsi görüntülerine ulaşmıştı. Görüntüler, Ametov'a yapılan vahşi işkenceleri gözler önüne seriyor (sakıncalı içerik):

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0B18uOF0g7gUc3wqIcD-ooolqKEw_puRcJv6AMHgYH4kXfRFs5m9bGo5Y&v=gc0DNSXUOVU&feature=youtu.be

(Youtube üzerinden izleyiniz)

AMETOV'U SON YOLCULUĞUNA 2 BİN KİŞİ UĞURLADI

Reşat Ametov, 18 Mart tarihinde Akmescit’in Abdal Mezarlığı’nda toprağa verilirken onu son yolculuğuna uğurlamak için yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Üç çocuk babası Reşat Ametov’un en küçük çocuğu cinayetin işlendiği sırada sadece 3 aylıktı.

REŞAT AMETOV'A UKRAYNA KAHRAMANI UNVANI VERİLDİ

2015 yılının Kasım ayında Ametov, Ukrayna’nın hükumet dışı ödülü olan Ukrayna Halk Kahramanı nişanına layık görüldü.

18 Mayıs 2017’de dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı tek kişilik protesto eylemi düzenleyen ve Mart 2014’te işkenceyle öldürülen Kırım Tatarı Reşat Ametov’a Ukrayna Kahramanı unvanını verdi. Poroşenko, Ukrayna Kahramanı unvanını taşıyan “Altın Yıldız” nişanını 2 Mart 2018 tarihinde şehidin ağabeyi Refat Ametov’a takdim etti.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv bölgesinde bulunan Sıtıhov köyündeki bir caddeye, 14 Aralık 2017 tarihinde alınan kararla Reşat Ametov’un adı verildi.

Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov’un sözde “Kırım Özsavunması” güçleri tarafından kaçırılarak öldürüldüğü, Ametov’un cinayetini soruşturan Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı tarafından tespit edilmişti.

INTERPOL, KIRIM TATARI REŞAT AMETOV’UN KATİLLERİNİ ARAMA LİSTESİNE EKLEMEDİ!

Interpol, Kırım Tatarı Reşat Ametov’un cinayetinde zanlı olan sözde "Kırım Öz Savunması" grubunun mensupları Aleksandr Baglyuk, Aleksandr Rudenko ve Yevgeniy Skripnik’i uluslararası arama listesine eklemeyi reddetmişti.

Ukrainskaya Pravda haber kaynağının aktardığına göre Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcısı İgor Ponoçevnıy, “Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı zanlıları uluslararası arama listesine eklemek için Uluslararası Polis İşbirliği Interpol Departmanına başvurdu. Interpol kanunsuz silahlı grupların oluşturulması ve katılımı ile ilgili konularda kuruluşun kanallarının ve yeteneklerinin kullanılmasının imkansız olmasına dayanarak zanlıları arama listesine eklemeyi reddetti” açıklamasında bulunmuştu.

Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği Stratejik Davalar Merkezi, Reşat Ametov cinayeti ile ilgili etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle Rusya ve Ukrayna’ya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayette bulundu.

Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği, Rus işgali altındaki Kırım’da 2014 ilkbaharında Kırım Tatarı Reşat Ametov’un kaçırılması ve öldürülmesi ile ilgili elde ettiği ek bilgileri, 2020 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderdi.

https://www.youtube.com/watch?v=R9x-MnAm9Bc

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.