SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın işgali operasyonunun 6. gününde neler yaşandı?

Kırım'ın işgali operasyonunun 6. gününde neler yaşandı?

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2021 22:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2021 22:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın işgali operasyonunun 6. gününde neler yaşandı?

Tatiana Nikişina – QHA Kıyiv

İşgalci Rus askerleri, Kırım’a ilk olarak 20 Şubat 2014 tarihinde giriş yaptı. 22 Şubat’ı 23 Şubat’a bağlayan gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ı işgal etme operasyonunu başlattı. 25 Şubat 2014 tarihinde Rusya Silahlı Kuvvetleri Baş İstihbarat Servisi Özel Timi Akyar’a (Sivastopol) getirildi. Kırım Haber Ajansının işgale giden süreci gün gün analiz ettiği haberlerde bugün 26 Şubat 2014 tarihine mercek tutuldu.

Kuban Kazak Ordusu (Rusya’da resmi faaliyet gösteren askeri oluşum)  Birinci Grubu, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım’a getirildi. 50 kişilik grubun Kırım Kozakları Teşkilatının daveti üzerine Kırım’a geldiği ileri sürüldü. Ukrayna Sınır Güvenlik görevlileri, Kuban Kozaklarının yarımadaya girmesini engellemeye çalıştı ancak kontrol noktasına gelen Kırım Kozaklarının baskısıyla Rusya’dan gelen Kozaklar yarımadaya girmeye başardı.

KUBAN KAZAKLARI, RUS YANLILARINA DESTEK VERDİ

Kuban Kazak Ordusu 28 Şubat 2014 tarihinde yaptığı resmi açıklamada Rus yanlısı Kırım nüfusuna destek verdiğini açıkladı. Ancak bu açıklama yapılmadan birkaç gün önce resmi verilere göre Kırım’da bin, gerçekte ise yaklaşık 6 bin Kuban Kozakı bulunuyordu. Kırım’da bulunan her bir Kozakın günde bin ruble aldığı biliniyor.

Kırım’da faaliyet gösteren ve çoğunlukla Sergey Aksonov’un Rus Birliği Partisi ile bir araya getirilen Rus yanlısı örgütlerinin üye sayıları düşük olduğu için yarımadaya çok sayıda Kuban Kozakları getirilmişti. Kozaklar, şubatta yarımadada düzenlenen Rus yanlısı eylemlere katılıyordu. 

KIRIM PARLAMENTOSUNDA UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK MİTİNGİ

26 Şubat 2014 yılı tarihinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu binasının önünde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun, özerklikteki durumun istikrarını bozmaya yönelik kararları kabul etmesinin engellenmesi için büyük miting yapıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından organize edilen mitinge, 15 bine yakın Kırım Tatarı, Ukrain ve diğer milletlerin temsilcisi olan Kırımlılar katıldı. Eylemciler Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açtı ve “Yaşasın Ukrayna!”, “Kırım Ukrayna’dır!” sloganları attı. 

Öte yandan Rusya yanlısı teşkilatlar, Ukrayna yanlısı mitinge karşı bir miting organize etti. Sergey Aksyonov tarafından yönetilen Rus yanlısı mitinge katılan yaklaşık 3-4 bin ayrılıkçı, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını talep etti.

Mitingte oluşan kargaşa sonucunda iki kişi hayatını kaybetti (iki ölümün de cezai bir niteliği yoktu, yaşlıların sağlık durumu nedeniyle meydana geldi).

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI REFAT ÇUBAROV'DAN TARİHİ KONUŞMA https://youtu.be/MUEs8klFCwg

Daha sonra işgalciler, bu ölümleri kullanarak düzmece “26 Şubat davasını” oluşturdu ve KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz de dahil olmak üzere bir dizi Kırım Tatarı hakkında sözde yargılama süreci başlattı.

Aynı gün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Savunma Bakanlığının Kırım'daki Karadeniz Filosunun güvenliğini sağlamak için önlemler alacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise aynı gün, Batı Askeri Bölge birliklerinin, 2. Merkez Askeri Bölge Ordusu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı birliklerinin savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesi emri verdi. Denetimlere 150 bin asker, 90 askeri uçak, 120 helikopter, 880 tank, 1200 askeri teçhizat ve 80 askeri gemi katıldı.

"KİMSE BİR FELAKETİN YAŞANACAĞINI ÖNGÖREMEDİ"

O güne ilişkin Ukrayna Dışişleri Meydanı Vakfı Denetleme Kurulu Başkanı Andriy Klimenko, “26 Şubat 2014 tarihinde 3. Uluslararası Karadeniz Turizm Forumu çerçevesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Turizm Çalışma Grubunun oturumu yapılmıştı. O sırada Akmescit’te büyük mitingin yapıldığını biliyorduk ancak hiç kimse bir felaketin yaşanacağını öngörmüyordu. Ertesi sabah başka bir gerçeklikte uyanacağımızı hiç tahmin etmiyorduk.” diye belirtti.

26 ile 27 Şubat 2014’ü bağlayan gecede Akyar’dan Akmescit’te getirilen Rusya Hava Kuvvetleri özel keşif ve sabotaj timi Kırım Parlamentosu ve Bakanlar Kurulu binaları ele geçirdi.

Kırım Parlamentosu ve Bakanlar Kurulu binaları ele geçiren özel timin, Nisan 2014’te Ukrayna'nın doğusundaki aşırılıkçı eylemlerde aktif rol oynadığını belirtmek gerekiyor. Örneğin Donbas bölgesinde bulunan Slovyansk kentindeki idari binaları bu tim ele geçirmişti.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalinde büyük rol oynayan Rus ordusunun subayı ve Donbas’taki Rusya yanlısı teröristlerin eski komutanı İgor Girkin işgalden sonra verdiği röportajda, Kırım Parlamentosu milletvekillerinin o dönemdeki Kırım Başkanı Anatoliy Mogilyov’u görevden alınmasına dair oylamanın Rus askerleri ve özel servisleri baskısı altında gerçekleştirildiğini anlattı.

AİHM, 27 ŞUBAT TARİHİNİ KIRIM'DA İŞGALİN FİİLEN BAŞLADIĞINI KABUL ETTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 27 Şubat 2014 tarihini Rusya’nın Kırım’ı fiilen kontrol altına alma tarihi olarak kabul etti. AİHM’ye göre, 27 Şubat 2014 tarihinden itibaren Kırım’da oluşturulan mahkemelerin hukuken geçersiz kabul ediliyor.

Kırım’a Rus birliklerini sokan Rus yönetimi Viktor Yakukoviç’iç Putin’e başvurarak Rus Silahlı Kuvvetlerinin yardımıyla Ukrayna'da anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi talebinde bulunduğunu ileri sürdü. Ancak gerçekler Kırım’ın işgal etme operasyonunun önceden iyice planlanmış bir askeri operasyon olduğunu kanıtlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.