SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da Kırım Tatarlarının çoğunlukta yaşadığı semtte bir günde 14 cenaze!

Kırım'da Kırım Tatarlarının çoğunlukta yaşadığı semtte bir günde 14 cenaze!

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2020 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2020 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da Kırım Tatarlarının çoğunlukta yaşadığı semtte bir günde 14 cenaze!

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının da hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Akmescit’in (Simferopol) çoğunlukta Kırım Tatarlarının yaşadığı Akmeçet semtinde bir günde 14 cenazenin kaldırılacağı bildirildi.

Kırım Tatar avukat Lenura Yengulatova, sosyal medya üzerinden 11 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, bugün Akmescit’in (Simferopol) sadece Akmeçet semtinde 14 cenazenin kaldırılacağını duyurdu. Yengulatova, "Sadece bugün Akmescit’in 7 numaralı hastanesinin morguna 30 ölü getirildi. Yarın Akmescit’in sadece bir semtinde 14 cenaze kaldırılacak." dedi.

RUS YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERDE GERÇEK VEFAT SAYILARINI YANSITMIYOR

Yerel basın, 10 Kasım’da koronavirüs nedeniyle 15 kişinin vefat ettiğini bildirdi. Öte yandan Kırım’ın sözde Sağlık Bakanlığı çıkan haberlere tepki göstererek şu şekilde açıklama yaptı:

“10 Kasım 2020 tarihinde 15 vefat vakası bildirilmişti; bunlardan 9’u Ekim 2020’de, 6’sı Kasım 2020 gerçekleşmişti. Hastanın koronavirüsten öldüğünü tespit etmek için dokuların histolojik incelemesi, kesitsel materyalin virolojik incelenmesi gibi bir dizi inceleme yapılması gerekiyor. Bir aya kadar sürebilen araştırmanın verilerinin sonucuna göre bilgiler Yeni Koronavirüs Enfeksiyonu KOVID-19 Hastaları Federal Siciline işleniyor.”

“RAHATSIZ EDİCİ SORULAR" SORANLAR, İŞGALCİ YETKİLİLERİN SOSYAL MEDYA SAYFALARINDAN ENGELLENİYOR

İşgalci yönetim, koronavirüs nedeniyle vefat edenlerin sayısını gizlerken, konuyu araştıran sosyal medya kullanıcıları da sözde yetkililer tarafından engelleniyor. Kısa zaman önce koronavirüs hastalığını yenen Kırım Tatar gazeteci Lilya Halilova sosyal medyada yaptığı açıklamada, Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov’un yarımadadaki koronavirüs durumuna dair yaptığı paylaşımların altına “Neden vefat sayılarını açıklamıyorsunuz?” diye yazdığı için sayfadan engellendiğini ve yaptığı tüm yorumların sayfadan kaldırıldığını bildirdi.

Lilya Halilova, "Eskiden Aksyonov’un sayfasında paylaşımların altında yapılan yorumlara hiç aldırış etmediklerini sanıyordum. Meğer yorum yapanları susturmak için engelliyorlar. Ben sadece iki (!!!) gün peş peşe, onların koronavirüs durumu hakkında yayımladıkları en dürüst istatistiklerin altında yaptığım yorumda, neden vefat sayılarının bildirilmediğini sordum ve hemen engellendim ayrıca tüm yorumlarım sayfadan kaldırılmış.” diye yazdı.

Gazeteci, vefat sayılarının açıklanmasının önemli olmasına dikkat çekerek, “İnsanlar hastanelerden her gün çıkarılan cesetlere ilişkin gerçek sayıları bilseydi belki daha dikkatli davranırlardı ve sağlıklarına daha çok özen gösterirlerdi.” ifadelerini kullandı.

KIRIM’DA SON BİR HAFTADA 36 KİŞİ KOVİD-19 NEDENİYLE VEFAT ETTİ

Ruya tarafından işgal edilen Kırım’da 10 Kasım 2020 tarihinde 268 yeni koronavirüs vakası tespit edilmişti. Öte yandan işgalci yönetim, son bir haftada Kırım Yarımadası’nda toplamda 36 kişinin Kovid-19 nedeniyle vefat ettiğini duyurdu.

TOPLAM VAKA SAYISI 14 BİNİ AŞTI

Öte yandan işgalcilerin açıkladığı istatistiklere göre salgının başından bu yana Kırım’da toplamda 14 bin 615 Kovid-19 vakası tespit edildi, 9 bin 197 hasta iyileşti ve 271 kişi hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.