SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da doğal kaynakların kaybından dolayı Ukrayna, 50 milyar dolar zarar gördü

Kırım'da doğal kaynakların kaybından dolayı Ukrayna, 50 milyar dolar zarar gördü

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2021 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da doğal kaynakların kaybından dolayı Ukrayna, 50 milyar dolar zarar gördü

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesi sonucu Ukrayna yönetimi, yarımadadaki doğal kaynakları kaybetti. Ukrayna Devlet Jeoloji ve Yeraltı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Roman Samaga, yarımadadaki doğal kaynakların kaybından dolayı Ukrayna’nın yaklaşık 50 milyar dolar zarar gördüğünü açıkladı.

Ukrayna Devlet Jeoloji ve Yeraltı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Roman Samaga, Ukrayna’nın Kırım ve Karadeniz’deki doğal kaynakları kaybetmesinden dolayı uğradığı zararı değerlendirdi. Samaga, “Genel rakamlara ve resmi verilere göre, Kırım ve Karadeniz yatağındaki doğal kaynaklarından kaybından dolayı aldığımız zarar yaklaşık 50 milyar dolar. Fakat bana göre gerçek rakam daha fazla” dedi.

Ukrayna’nın 2013 yılında yabancı şirketlere Karadeniz’de petrol çıkarmak için izin verdiği belirten Samaga, söz konusu anlaşmanın 2063 yılına kadar çalışma ve 4 milyar dolarlık bir yatırım öngördüğünü ancak işgal nedeniyle iptal olduğunu anlattı. Bunun dışında Başkan Yardımcısı, 2013 yılında Ukrayna Enerji Bakanlığı ile Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, OMV Petrom şirketlerinin Skifska bölgesinde hidrokarbonların paylaşımına ilişkin bir anlaşmanın imzaladığını öte yandan işgalden dolayı bu projenin de askıya alındığını aktardı.

Daha önce Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, Kırım Platformu Açılış Zirvesinde yaptığı konuşmada Kırım’ın Rus işgali nedeniyle Ukrayna’nın gördüğü zararın yüz milyar dolardan daha fazla olduğunu ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.