SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Ailesi kültür merkezinin, sanat odası açılışı yapıldı

Kiyiv’de faaliyet gösteren Kırım Ailesi kültür merkezi, sanat odası ve kütüphane açılışı yaptı. Dün düzenlenen açılış etkinliğine Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov da katıldı. Sanat odasının açılış kurdelesini ise Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Ahmet Yağmur Güldere’nin eşi Seda Güldere ve TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel kesti.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2020 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2020 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ailesi kültür merkezinin, sanat odası açılışı yapıldı

Kiyiv’de faaliyet gösteren Kırım Ailesi kültür merkezi, sanat odası ve kütüphane açılışı yaptı. Dün düzenlenen açılış etkinliğine Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov da katıldı. Sanat odasının açılış kurdelesini ise Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Ahmet Yağmur Güldere’nin eşi Seda Güldere ve TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel kesti. 

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kırım Tatar çocuklarının eğitimine büyük katkı sağlayan Kırım Ailesi, 29 Aralık 2020 tarihinde, 165 numaralı okulun bünyesinde sanat odası ve kütüphane açılışı yaptı. Etkinliğe Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Uluslararası Kadınlar Kulübünün Yardım Komitesinin üyesi, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Ahmet Yağmur Güldere’nin eşi Seda Güldere, TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel, Ukrayna TİKA Koordinatörü Cüneyt Esmer, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, Ukrayna Etnik Politika ve Vicdan Özgürlüğü Servisi Başkanı Olena Bogdan, “Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmagilov, KTMM üyesi Gayana Yüksel ve eski siyasi tutsak Kırımlı gazeteci Mıkola Semena katıldı.

Sanat odası ve kütüphanenin açılış kurdelesini ise Seda Güldere ve TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel kesti. 

Açılışta konuşma yapan Kırım Ailesi Başkanı Anife Kurtseitova, Kırım’ın işgalinden en çok çocukların zarar gördüğünü belirtti. Kıyiv’deki Kırım Ailesi kültür merkezinde Kırım Tatar çocukların, yeni arkadaşlıklar bulduğunu ve Kırım Tatar tarihini, edebiyatını, dilini ve kültürünü öğrendiğini belirten Kurtseitova, "En başta 7 çocukla çalışmaya başlamıştık. Şu an merkezimizde 120 çocuk var. Okul müdürü Lyudmila Pavlivna’ya 165. okulu bize açtığı için teşekkür ediyorum. Üç yıl önce TİKA okuldaki gösteri salonu tamamen tamir etmişti ve bizim için gereken ekipmanı satın almıştı." diye kaydetti.

Kırım Ailesi Başkanı Kurtseitova; Uluslararası Kadınlar Kulübünün Yardım Komitesinin üyesi Seda Güldere'ye, SOCAR şirketine, TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel'e, Elmaz ve Hakan Kırımlı ailesine, İslam Kültür Merkezine, Kıyiv Kent Konseyi üyesi Olesya Penzanık'a, merkezde eğitim gören çocukların anne babalarına ve bu açılışa yardımcı olan herkese teşekkür etti.

"KIRIM AİLESİ SAYESİNDE HERKES KENDİNİ KIRIM'DA HİSSEDİYOR"

165 numaralı okulun Müdürü Lyudmila Vaşkulat, yaptığı konuşmada, Kırım Ailesi kültür merkezinde Kırım Tatar dilinin, edebiyatının, kültürünün öğretilmesi ile birlikte özel milli bir atmosfer oluşturuluyor. Vaşkulat, merkeze gelen herkesin kendini Kırım’da hissettiğini belirterek, "Bu yerin, yeni fikirler ve belki de yeni geleneklerin yeri olmasını diliyorum." dedi.

EN BÜYÜK TEŞEKKÜR AİLELERE

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Anife Kurtseitova ve Kırım Ailesi’nin tüm üyelerine ve okul müdürünün okulu Kırım Tatarlarına açmasına teşekkür ederek, "Fakat en büyük teşekkürü çocukların milli değerlerini koruması gerektiğini düşünen anne babalara bildirmek istiyorum." diye vurguladı.

"KIRIM TATARLARI HEPİMİZE GURUR VERİYOR"

Açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisinin eşi Seda Güldere, "Kırım Tatar kardeşlerimiz her zaman kalbimizde. Kırım Tatar kardeşlerimiz yaşadığı tüm zorluklara rağmen kültürlerini, dillerini, dinlerini hayatta tutmak için verdikleri mücadele, hepimize büyük bir gurur, umut ve güç veriyor. Kırım Ailesine tüm bu emekleri için tebrik ediyorum. Birliğiniz, beraberliğiniz, başarılarınız daim olsun." ifadeleri kullandı.

"KIRIM TATARLARINA HER ZAMAN DESTEK OLACAĞIM"

Daha sonra Kırım Haber Ajansına konuşan Seda Güldere, Uluslararası Kadınlar Kulübünün Yardım Komitesinin, Kırım Ailesine iki dikiş ve nakış makinesini hediye ettiğini belirterek, Büyükelçi eşi olarak da Kırım Tatarlarına her zaman destek olmaya devam edeceğini kaydetti.

Kırım Ailesi’ne Bahçesaray’ın resmini hediye eden Umma (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmagilov da açılış töreninde dua okudu.

Daha sonra Kırım Ailesi çocukları, Kırım Tatar şarkıları ve dansları sergileyerek misafirler için gösteri yaptı. 

Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Ailesi Başkanı Anife Kurtseitova, Sanat Odasında çeşitli atölyelerin düzenleneceği, çocuklara nakış öğretileceğini, toplantı ve benzer etkinliklerin yapılacağını anlattı. Kırım Ailesi 5 yıldır Kıyiv’in 165 numaralı okulunun gösteri salonunda, çeşitli etkinlikler düzenliyor ve çocuklara halk dansları eğitimi veriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.