SON DAKİKA
Hava Durumu

Kozak Atamanlığının başkenti Baturin'de Ukrayna-Kırım tarihi ilişkileri anıldı

Kazak Atamanlığının tarihi şehri Baturin'de Ukrayna-Kırım tarihi ilişkileri anıldı

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2021 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2022 03:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kozak Atamanlığının başkenti Baturin'de Ukrayna-Kırım tarihi ilişkileri anıldı

Ukrayna'nın Çernigiv ilinde, 8 Ekim Ukrayna Kozak Atamanlığı (Kozak Hetmanlığı) Günü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi. Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov'un katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Ukrayna ve Kırım tarihi ilişkilerine yönelik program düzenlendi.

Ukrayna'da Kozakların tarihinde önemli bir rol oynayan Baturin kentinde, 8 Ekim Ukrayna Kozak Atamanlığı Günü'ne özel etkinlik yapıldı. Programa; Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov katıldı. Programda, Ukrayna ve Kırım'ın ortak tarihine yönelik, iki başkent Baturin ve Bahçesaray arasında köprü kurulmasına yönelik konuşmalar yapıldı.

Kırım Haber Ajansının takip ettiği etkinlikte, T. Tayirova'nın Kozak Atamanı İvan Mazepa'nın hayatının anlatıldığı kitabın tanıtımı yapıldı. Öte yandan, Tayirova'nın kitabından uyarlanan dizinin çekileceği de açıklandı.

Ayrıca, Baturin'de misafirler için Prens Ivan Mazepa'nın dönemini yansıtan askeri savaş canlandırıldı.

Programda, "Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi Hetman Ivan Mazepa" sergisi açıldı. Sergide, Viyana Arşivlerinden eserler ve Oleksiy Şeremetyev koleksiyonu yer aldı.

Gezi kapsamında, Ukraynalı hetmanların Kırım Hanı ile sürekli müzakere halinde olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle, İvan Mazepa'nın, hetmanlığının ilk yıllarından itibaren Moskova karşıtı bir ayaklanma planladığı ve 1691'de Bahçesaray'a elçiler gönderdiği hatırlatıldı. Kuzey Savaşı başladığında, 1708'de Mazepa bir kez daha Kırım'a bir ittifak yapma önerisiyle bir elçi gönderdi. Kırım Hanı kabul etti ve İsveçlilere 40.000 süvari sağladı. O dönemde, Kırım-İsveç-Polonya ittifakı bile kurulabilirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.