SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerin Kırım'da inşa ettiği Cuma Camii'nin açılışı bir defa daha ertelendi

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2020 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2020 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerin Kırım'da inşa ettiği Cuma Camii'nin açılışı bir defa daha ertelendi

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalciler tarafından inşa edilen Cuma Camii’nin açılışı yine ertelendi. Kırım’ın sözde Müftü Yardımcısı Esadullah Bairov, cami inşaatının 2021 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

İşgalcilerin Akmescit’te 18 Aralık 2020 tarihinde düzenlediği basın konferansında konuşan Kırım’ın sözde Müftü Yardımcısı Esadullah Bairov, işgalci yönetimin 2015 yılında inşa etmeye başladığı Cuma Camii’nin açılışının yine ertelendiğini duyurdu. İşbirlikçi cami açılış tarihinin şimdi de 2021 yılının sonuna alındığını belirtti.

AÇILIŞ BU KEZ DE 2021 YILI SONUNA KALDI

Kırım’ın sözde Müftü Yardımcısı Esadullah Bairov  yaptığı açıklamada, “Caminin açılışını 2021 yılının ilkbahar veya sonbaharında yapmayı planlıyorduk. Maalesef, malzeme ve uzman getirme konusunda hala kısıtlamalar mevcut. Bu yüzden açılış tarihi 2021 yılının sonuna erteleniyor.” diye konuştu. Bairov, idari binası ve konuk evinin inşaatının tamamlandığını ancak camii inşaatı çelışmalarının daha 4-5 ay devam edeceğini ileri sürdü.

KIRIM’DAKİ CUMA CAMİİ

Akmescit’te Yalta yolu üzerinde inşa edilen, yarımadanın en büyüğü olacak bu cami için arazi temin etme ve inşaat işlerini başlatma süreci büyük zorluklarla karşılaştı. Toplu olarak ana vatanlarına dönmeye başlayan Kırım Tatarları, Kırım’da Cuma Camii’ni inşa etme konusunu gündeme getirdi. Cami için uygun arazi 2011 yılında temin edildi. Yarımadanın her yerlerinden gelen Kırımlı Müslümanlar toplanarak, caminin inşa edilecek yere her bir aile üyesi adına birer taş getirdi. Caminin temel atma töreni 2014 yılında Ukrayna ile Türkiye Cumhurbaşkanlarının katılımıyla yapılacaktı. Ancak Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ile planlar gerçekleştirilemedi.

CAMİ İNŞAATINDA TUR DÜZENLENDİ

İşgalci yönetimi cami inşaatını 2015 yılında başlattı ve defalarca kısa zamanda açılışın yapılacağını duyurdu. Her şeyi propaganda aletine çeviren işgalciler, Temmuz 2020’de Kurban Bayramı arifesinde Kremlin kontrolündeki medya temsilcileri için inşaatta bir tur düzenledi. Cami inşaatının baş mimarı Emil Yusupov’un tur sırasında yaptığı açıklamalara göre, cami cephesindeki işlerin yüzde 70’i ve cami etrafında yapılacak işlerin de yaklaşık yüzde 40’ı yapıldı. Ayrıca Cami süsleme işlerinin, Türkiye’den gelen Önder Narin başkanlığındaki uzman ekibi tarafından yapılacağı iddia etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.