SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerden Veciye Kaşka cinayetinin soruşturulmasına engel

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, avukat Nikolay Polozov’un Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın ölümünün soruşturulmasına ilişkin verilen ret kararına karşı verdiği itiraz dilekçesini reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2020 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2020 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerden Veciye Kaşka cinayetinin soruşturulmasına engel

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, avukat Nikolay Polozov’un Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın ölümünün soruşturulmasına ilişkin verilen ret kararına karşı verdiği itiraz dilekçesini reddetti. 

Konu ile ilgili açıklama yapan avukat Polozov, "Beklediğimiz gibi itiraz dilekçemiz reddedildi. Rus yargı sisteminin, işgal edilen topraklarda Kırım Tatarlarına karşı suç işleyen kolluk kuvvetleri görevlilerinin suçlarını örtmeye çalıştığı açıkça görülüyor. Öte yandan artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmamız için hiçbir engel kalmadı. Bununla birlikte Rusya'nın yargı yetkisi çerçevesindeki diğer mercilere de başvuracağız. Bu uzun bir süreç olacak ama eminim adalet sağlanacaktır." dedi.

Daha önce avukat Polozov, sözde soruşturma görevlilerinin, Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi ismi Veciye Kaşka’nın ölümüne ilişkin soruşturmanın tekrar yapılması taleplerini reddetmesi üzerine itiraz dilekçesi vermişti. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Akmescit kentindeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, bu itiraz dilekçesini reddetmişti. Avukat, sözde mahkemenin kararını daha üst merciye yani Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesine itiraz etmişti.

DÜZMECE “VECİYE KAŞKA DAVASI”

Bilindiği gibi Rus işgali altındaki Kırım’da, 23 Kasım 2017’de, işgalci güçler yeni baskınlar düzenledi ve birkaç Kırım Tatar aktivistini gözaltına aldı. Rus işgalcilerin Akmescit’te bir kafeye, Kırım Tatar aktivistlerin güya Türkiye vatandaşı şahıstan para talep ettiği bahanesiyle düzenlediği baskın sırasında 26 Şubat davası çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarı Mustafa Degermenci’nin babası Bekir Degermenci, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Asan Çapuh, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç gözaltına alındı. İşgalciler, Kırım Tatarlarının Türkiye vatandaşı Yusuf Altan isimli şahıstan 7 bin dolar para talep ettiğini ileri sürdü.

Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 23 Kasım’da yapılan baskınlardan sonra gözaltına alınan dört Kırım Tatar aktivist hakkında da tutukluluk kararı çıkardı.

FSB’nin düzenlediği baskın sırasında Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi emektarı Veciye Kaşka fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Daha sonra alınan bilgilere göre, söz konusu şahsın, yaşama veda eden Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka ve diğer birkaç kişiye daha borcu olduğu öğrenildi.

Avukat Nikolay Polozov, Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın ölüm sebebini bulmak için bağımsız hukuk araştırması başlattığını bildirmişti.

İŞGALCİLER OLAYI KARARTMAYA ÇALIŞIYOR

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın ölümüyle ilgili bağımsız soruşturma yürüten avukat Nikolay Polozov, davayla ilgili video materyallerine erişim talebinin işgalciler tarafından sürekli reddedildiğini bildirmişti.

Ayrıca Polozov, Veciye Kaşka’nın ölümüyle ve Kırım Tatar aktivistlerden Bekir Degermenci, Asan Çapuh, Ruslan Trubaç ve Kazim Ametov’un tutuklanmasıyla sonuçlanan baskın sırasında işgalci kolluk kuvvetleri görevlilerinin Veciye Kaşka’yı tüfek namlusuyla darp ettiğini ifade etmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.