SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerden Kerç Köprüsü'nde önlem!

İşgalciler, Kerç Köprüsü'nü (Kırım Köprüsü) saldırılardan korumak için önlem aldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerden Kerç Köprüsü'nde önlem!

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü, 8 Haziran 2024 tarihinde Rus işgalcilerin Kerç Köprüsü'nü korumak için mavnaları devreye soktuğunu bildirdi. Bakanlık, uydu görüntülerinden elde ettiği veriler sonucunda Kerç Köprüsü'nün güney tarafında 8 mavna tespit ettiğini aktardı. Bakanlık, işgalcilerin mavnaları kurmaya 10 Mayıs'ta başladığını, 22 Mayıs'ta bitirdiğini bildirdi.

Bakanlık, önceki yapıların hasar gördüğünü ifade etti. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Önceki yapılar fırtınalar nedeniyle hasar gördü ve etkinlikleri azaldı" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA DENİZ KUVVETLERİ, KERÇ KÖPRÜSÜ'NÜN MUTLAKA YOK EDİLECEĞİNİ BİLDİRDİ

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Dmıtro Pletençuk, Rusya’nın Kırım'ı işgal ettikten sonra Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği ve Ukrayna'nın güneyine asker ile teçhizat sevk etmek için kullandığı Kerç Köprüsü’nün (Kırım Köprüsü) mutlaka yok edileceğini ifade etmişti.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Dmıtro Pletençuk, bugün Ukrayna televizyonunda yaptığı açıklamada Rusya’nın Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği  Kerç Köprüsü’nün mutlaka yok edileceğini belirterek, “Biz bunu defalarca açıkça söyledik; Ukrayna Cumhurbaşkanımız da, bize ait Kırım'a yapılan bu hukuka aykırı ilhakın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Bir gün yine köprünün devre dışı olduğu haberini duyacaksınız. Sadece bu zararın ne boyutta olacağı merak konusu. Elbette köprünün artık orada olmamasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağız. Ruslar için köprü artık daha çok sembolik önem taşıyor. Daha önce aldıkları hasardan sonra artık köprüyü askeri lojistik için kullanamıyorlar. Üzerinde Kırım'a giden bir enerji kolu kalıyor. Ancak köprü çoğunlukla Ukrayna’ya ait Kırım'ı yasa dışı olarak ziyaret eden sıradan Ruslar tarafından kullanılıyor.” demişti.

Ayrıca Pletençuk, Rus yönetiminin köprünün faaliyet dışı bırakılacağını bildiği için Rostov'dan Kırım'a karadan alternatif bir demiryolu güzergahı inşa etmeye karar aldığına dikkat çekmişti.

İŞGALCİLER ALTERNATİF YOL İNŞAATINA BAŞLADI

Rus yetkililer, 2023 sonbaharında, Rostov'u Kırım'a bağlaması gereken bir demiryolunun inşasına başlandığını duyurdu. İnşaatın Donetsk tarafında başlamış olduğu iddia edilmişti.

UKRAYNA ASKERİ İSTİHBARATIN 3. SALDIRI PLANLADIĞI BİLDİRİLDİ

The Guardian gazetesinin Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğündeki kaynaklara dayanarak 3 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı haberde, Ukrayna istihbaratının Kerç Köprüsü’ne bir saldırı daha düzenlemeye hazırlandığını yazdı. Ukrayna askerî istihbarat teşkilatındaki üst düzey yetkililer, köprünün yıkılmasının "kaçınılmaz" olduğunu vurgulayarak, daha önce iki kez saldırı düzenlenen köprüye üçüncü bir saldırı girişiminde bulunmayı planladıklarını belirtmişti.

KERÇ KÖPRÜSÜ’NE İKİ DEFA SALDIRI DÜZENLENDİ

Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ardından Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği ve Ukrayna'nın güneyine asker ve teçhizat sevk etmek için kullandığı Kerç Köprüsü’ne 2 kez saldırı düzenlenmişti. Birinci saldırı Ekim 2022’de ve ikinci saldırı ise 17 Temmuz 2023’te gerçekleşmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.