SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım Tatar gençlerinin tutukluluk süresi ihlallerle uzatıldı"

Avukat Emil Kurbedinov, QHA’ya yaptığı açıklamada “Hizb-ut Tahrir davalıları”nın mahkeme duruşmalarının nasıl yapıldığını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2015 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2015 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım Tatar gençlerinin tutukluluk süresi ihlallerle uzatıldı"

Avukat Emil Kurbedinov, Sivastopol’ün Leninskiy Bölge Mahkemesi’nde 10 Kasım tarihinde yapılan duruşmada, “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında gözaltına alınan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Caitov, Nuri Primov, Ferrat Sayfullayev’in tutukluluk sürelerinin uzatılması dilekçesinin ciddi yasa ihlalleri yapılarak incelendiğini bildirdi.
 
Konuyla ilgili QHA’ya konuşan Emil Kurbedinov, duruşmaların sabah saat 10.00’da başladığını ve saat 20.00 sularında sona erdiğini anlattı. Davalıların yakınları, Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un halka açık duruşmaya katılması engellendi. Duruşmaya dinleyici olarak katılmak için gelenlere söz konusu dava kapsamında tanık sıfatında sorguya çağrıldıklarına dair celp kağıdı verildi.
 
Emil Kurbedinov, “Duruşmaya Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcileri dahil yaklaşık 18-20 dinleyici geldi. Onlar, FSB görevlilerinin dinleyici olarak katılmak için gelenlere söz konusu dava kapsamında tanık sıfatında sorguya çağırılmalarına tanık oldular. Mantık şöyle: söz konusu vatandaşların tanık olduğunu ileri sürmek ve duruşmaya katılmasına izin vermemek, yani açıklık ilkesi ihlal edildi” diye kaydetti.
 
İki duruşmaya, avukat dahil olmak üzere kimsenin katılmasına izin verilmediğini, 3. duruşmaya sadece iki kişinin katıldığını anlatan Kurbedinov, “Hakim bir yöntemle 20 kişiden iki kişiyi seçti. Dördüncü duruşmada hakimden herkesin girmesine izin verilmesini istedim, hakim talebimi reddetti. Hakim herkesin kimliklerini topladı ve sadece soyadını söyledi, FSB görevlileri ise çağrı kayıtlarına bakarak bu kişinin tanık olarak duruşmaya çağrıldığını söyledi ve her kişi için böyle yapıldı. Hakimden belgelerin hiçbirinde kişilerin imzası olmaması nedeniyle bu belgeleri gözden geçirmeme izin vermesini ve davaya eklemesini istedim. Ama ret cevabı aldım” dedi.
 
Ayrıca kendisi ile birlikte diğer bir avukatın da savunmaya katılmasını istediğini ama bu talebinin de reddedildiğini dile getiren Kurbedinov, şöyle devam etti: “Bunun savunma hakkının ihlali olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hakim, savcı ve soruşturma görevlisine de dilekçe verdim ama hiçbir kanıtım ve dilekçelerim kabul edilmedi. Sonunda, yasaların yanı sıra yargı etiğinin de böyle kaba ihlalleriyle tutukluluk süresi 2 ay daha uzatıldı.”
 
Rusya’da yasak olan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında yargılanan gençler Ocak ayında gözaltına alındı ve Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve böyle örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanıyorlar.
 
Sivastopol’ün Leninskiy Bölge Mahkemesi, 10 Kasım tarihinde yapılan duruşmada, Ruslan Zeytullayev, Rüstem Caitov, Nuri Primov, Ferrat Sayfullayev’in tutukluluk sürelerinin 2 ay daha, 22 Ocak 2016 tarihine kadar uzatılması kararını kabul etti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.