SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler son bir yılda 15 Kırımlı siyasi tutsağı mahkum etti

İşgalciler son bir yılda 15 Kırımlı siyasi tutsağı mahkum etti

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2021 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2021 18:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler son bir yılda 15 Kırımlı siyasi tutsağı mahkum etti

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2020 yılında 24 kişi siyasi ve dini nedenlerden ötürü alıkonuldu. Öte yandan Eylül 2019’da gerçekleşen siyasi tutsak değişiminden sonra Kırımlı siyasi tutsaklardan hiçbiri serbest bırakılmadı.

Kırım İnsan Hakları Grubu dün düzenlediği basın toplantısında, Rus işgali altındaki Kırım’da 2020 yılında 24 kişinin daha siyasi ve dini nedenlerden ötürü alıkonulduğunu bildirdi. İnsan hakları savunucuları, ayrıca son sene içinde Kırım’da açılan siyasi güdümlü davalar çerçevesinde toplamda 260 alıkonulma veya tutukluluğu uzatma kararının alındığını anlattı.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM'DA ALIKONULANLARIN SAYISI ARTIYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu Başkan Yardımcısı Volodımır Çekrıgin, yaptığı konuşmada, “Eylül 2019’de düzenlenen siyasi tutsak değişiminden sonra maalesef Kırımlı siyasi tutsaklardan hiç kimse serbest bırakılmadı. Hatta 2020 yılı boyunca 24 kişi daha siyasi ve dini nedenlerden ötürü alıkonuldu.” diye bildirdi.

İşgalciler 24 Kırımlıyı aşağıda belirtilen düzmece sebeplerden ötürü alıkoydu:

10 kişi işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde,

6 kişi Yehova Şahitleri davası çerçevesinde,

2 kişi güya Ukrayna’nın ana kısmında faaliyet gösteren Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu iddiasıyla,

4 kişi sözde sabotaj düzenleme hazırlıkları ve Ukrayna lehine casusluk yapma iddiasıyla, 

2 kişi de Kırım’ın Ukrayna’ya geri verme çağrılarında bulundukları iddiasıyla alıkonuldu.

BİR YILDA SİYASİ DAVALARDA TOPLAMDA 260 KARAR ALINDI

2020 yılının sonu itibarıyla Rusya ve işgal altındaki Kırım’da toplamda 109 Kırımlı siyasi tutsağın alıkonulduğunu belirten hak savunucuları, son bir yıl içinde siyasi davalar çerçevesinde 260 alıkonulma veya tutukluluğu uzatma kararının alındığını ifade etti. Kararların 172’si Kırım’daki sözde mahkemeler, 88’i ise Rus mahkemeleri tarafından alındı.

SİYASİ DAVALAR ÇERÇEVESİNDE 69 KİŞİ MAHKUM EDİLDİ

Bununla birlikte Rus mahkemelerinin 2020’de 15 Kırımlı siyasi tutsağı hapis cezasına çarptırdığını bildiren hak savunucuları, siyasi güdümlü davalar çerçevesinde toplamda 69 Kırımlının mahkum edildiğini belirtti. Son bir yılda mahkum edilen 15 siyasi tutsaktan 10'u 12 ile 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.