SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in babasını da mahkûm etti

Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in babası Halil Kurtamet hakkında, sözde Numan Çelebicihan Taburuna mensup olduğu iddiasıyla hapis cezası verildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in babasını da mahkûm etti

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Kremlin kontrolündeki sözde Geniçesk Bölge Mahkemesinin, güya Numan Çelebicihan Taburuna mensup olduğu iddiasıyla alıkonulan 58 yaşındaki Halil Kurtamet hakkında 8 yıl hapis cezası kararı aldığını bildirdi.

İşgalcilerin iddiasına göre Halil Kurtamet, 2015 yılında Geniçesk bölgesinde sahibi olduğu otellerinde Numan Çelebicihan Taburu üyelerinin konaklamasına izin verdi. Buna dayanarak işgalciler Kurtamet’in Numan Çelebicihan Taburu üyesi olduğuna karar verdi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Halil Kurtamet’in Arabat Dili’nde Ay Petli Otelini işleten bir iş insanı olduğunu kaydetti. Rusya Herson bölgesini işgal ettikten sonra işgal güçleri Ay Petri Oteline el koydu. Halil Kurtamet’in sosyal ağlarda sayfasının bile olmadığına ve Ukrayna-Rusya Savaşı'yla ilgili hiçbir paylaşımda bulunmadığına dikkat çekildi.

İŞGALCİLER AİLELERE BASKI UYGULUYOR

İşgalciler Halil Kurtamet'i daha önce de alıkoymuştu. Ocak 2023’te siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in babası Halil Kurtamet ve amcası Ridvan Kurtamet’in işgalcilerce kaçırıldığı öğrenildi. Kırım Tatarları bir süre alıkonulduktan ve kötü muameleye maruz bıraktıldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

GENÇ KIRIM TATARINA DÜZMECE SUÇLAMALAR ÇERÇEVESİNDE 7 YIL HAPİS CEZASI

Halil Kurtamet’in oğlu Appaz Kurtamet 23 Temmuz 2022’de işgal altındaki Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda bulunan Çongar kontrol noktasında işgalcilerce alıkonuldu. Daha sonra günlerce genç Kırım Tatarı hakkında hiçbir haber alınamadı.

Appaz Kurtamet kaybolduktan 2 hafta sonra babasına, oğlunun tutukevinde alıkonulduğu bildirildi ve oğlunun kaçırılması ile ilgili “yaygara koparmaması” istendi. Daha sonra Appaz Kurtamet’in işgalci güçler tarafından Kırım’da alıkonulduğu ortaya çıktı. Appaz Kurtamet kaçırıldıktan 3 ay sonra ekim ayında Kırım’daki sözde mahkeme hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Kırım Tatar aktivist Elmaz Kırımlı, Appaz Kurtamet Kırım Taburunda görev yapan arkadaşına 500 grivna borç verdiği için işgalcilerce “terörizm sponsorluğu yapmakla” suçlandığını aktarmıştı.

Akmescit kentinde faaliyet gösteren sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi "Yargıcı" Oksana Kraçevskaya, Nisan 2023’te güya “terörizm sponsorluğu yapmakla” suçlanan 21 yaşındaki Kırım Tatarı Appaz Kurtamet’i suçlu bularak hakkında yasa dışı bir şekilde 7 yıl hapis cezası kararı aldı.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmî olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı.

EN AZ 46 KİŞİ ALIKONULUYOR

Kırım Tatar Kaynak Merkezinin 20 Ağustos 2024 tarihinde yayımladığı raporda, işgalcilerin 2014 yılından bu yana sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde, 17’si işgal altındaki Kırım’dan, 24’ü işgal altındaki Herson bölgesinden olmak üzere toplamda en az 46 kişiyi alıkoyduğu kaydedildi.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.