SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler 35 senelik geçmişi olan Kırım Gazetesine baskı uygulamayı sürdürüyor!

İşgalciler, Kırım (Qırım) gazetesine baskı uygulamaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler 35 senelik geçmişi olan Kırım Gazetesine baskı uygulamayı sürdürüyor!

35 yıl önce 7 Temmuz 1989'da, Kırım Tatar gazetesi “Dostluk” (Dostluq, “Dostluk”) ilk sayısını yayımladı. Aktüel olarak ismini "Kırım"/"Qırım" olarak değiştiren yayın, Rus işgalci yönetimi tarafından aktif olarak takip ediliyor.

Gazete “Dostluk”, Kırım'da Kırım Tatarca olarak yayımlanan ilk sürgün sonrası gazete oldu. Başlangıçta abone yoluyla ve perakende satışlarla dağıtıldı, ancak zamanla redaksiyon, gazetenin büfelerde satışından vazgeçti. Gazete, varlığı boyunca haftada bir ile üç kez yayımlandı.

Gazete başlangıçta Kırım bölgesinin bütçesiyle, daha sonra Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bütçesiyle finanse edildi ve 2004'ten itibaren Devlet Milliyetler ve Din Komitesi (DKNR) tarafından sağlanan devlet sübvansiyonlarıyla yayımlandı. 2005 yılından itibaren gazete, Karaim topluluğunun yaşamını anlatan “Qırımqaraylar” (Kırım Karaimler) adlı ek ile yayımlanıyor. Gazete, DKNR'nin tasfiye edilmesi nedeniyle Mayıs 2011'e kadar haftada iki kez 4 bin tirajla yayımlandı. Temmuz 2011'de gazetenin yayını yeniden başlatıldı.

Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra, "Kırım" gazetesi zor bir duruma düştü. Redaksiyon finansmanını kaybetti ve yayın sıklığını azaltmak zorunda kaldı. Kırım'ın işgalci yönetimi, gazeteyi Gasprinskiy Medya Merkezi'ne katılmaya davet etti, ancak Kırım Tatar yayınlarının redaksiyonu, finansal ve bilgi bağımsızlığını kaybetmek istemediği için bu teklifi reddetti. Genel Yayın Yönetmeni Bekir Mamudov, redaksiyonun 2015 baharında Roskomnadzor'dan medya tescil sertifikası aldığını belirtti. Ancak işgal süresince redaksiyon, Roskomnadzor'dan birkaç uyarı aldı.

Kırım'ın Rusya tarafından işgalinden bu yana, gazete Kırım Tatarları, Ukrayna'nın yerli halklarından biriyle ilgili sorunları ele almakta, insan hakları ihlallerini sıklıkla gündeme getirmekte ve Kırım'la ilgili haberleri ve uluslararası yayınları yeniden basmaktadır.

2021 yılında, Rus işgal yönetiminin sözde mahkemesi, BM Genel Sekreteri'nin Kırım Tatar Milli Meclisi'nden bahsettiği raporunu yayımladığı için Bekir Mamudov'a para cezası verdi. Meclis, 2016 yılında Rus işgal yönetimi tarafından yasaklanmıştı. O dönemde uluslararası örgütler gazeteye destek verdi.

Bu yıl, 2024'te tekrar baskılar başladı. 17 Mayıs'ta, Kırım Tatar halkının soykırım kurbanlarını anma günü arifesinde, Rus güvenlik güçleri gazetenin genel yayın yönetmeninin evine baskın düzenledi ve aramalar yaptı. Daha sonra Bekir Mamudov ve gazetenin bir diğer çalışanı Seyran İbraimov zorla redaksiyona götürüldü, burada da aramalar yapıldı ve ekipmanlara el konuldu. Aramalar, gazetenin Kırım Tatarlarının neden Rusya'nın yanında Ukrayna'ya karşı savaşamayacağını anlatan bir makale yayımlaması nedeniyle yapıldı.

Gazetenin genel yayın yönetmeni, iki idari maddeyle suçlanıyor: “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'ni itibarsızlaştırma” ve “maddi kaynakların alınması hakkında bilgi vermeme veya geç verme”.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.