SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya, yaptırımlar nedeniyle Kırım'da gemi inşa edemiyor

Yaptırımlar nedeniyle işgalci Rusya Kırım'da gemi inşa edemiyor

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2020 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya, yaptırımlar nedeniyle Kırım'da gemi inşa edemiyor

Uluslararası yaptırımlar neticesinde Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da inşa ettiği tekneler faaliyete geçemiyor. 

İşgal altındaki Kırım’da faaliyet gösteren Kremlin kontrolündeki tersane, uluslararası yaptırımlar dolayısıyla inşa ettiği bir tekne için gerekli olan motorları satın alamadı.

Rusya Muhasebe Odası tarafından 23 Eylül 2020'de hazırlanan raporda, Rus işgali çerçevesinde uygulanan Kırım yaptırımları dolayısıyla “More” isimli tersanenin inşa ettiği petrol çalışmaları temizleme teknesi için motor satın alamadığı bildirildi. Ayrıca motor olmadığı için teknenin suya indirilemediği ve tersanenin motor satın alma yolları aradığı belirtildi.

YAPTIRIM KARARI 2014 YILINDA ALINDI

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra AB, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve başka birçok ülke, Rusya’ya yönelik yaptırım uygulama kararı aldı.

İlgili karara göre, Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) üretilen ürünlerin, AB’ye ithalatının yapılması, Avrupa şirketlerinin Kırım’a yatırım yapması, Kırım’da şirket ve gayrimenkul satın alınması, Kırım’daki şirketleri finanse etmesi ve onlara hizmet vermesi, Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) turizm hizmetleri verilmesi yasaklandı.

ENERJİ SEKTÖRÜNE DE YAPTIRIM

Bununla birlikte yaptırımlar, işgal altındaki yarımadada ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde kullanılacak bazı mal ve teknolojilerin ihracına da kısıtlama getirdi. İşgal altındaki yarımadada bulunan petrol, doğal gaz ve maden arama, çıkarma ayrıca bunların üretimine yönelik teknolojilerin sağlanması yasaklandı.

KIRIM’IN RUS İŞGALİ

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde sözde referandum düzenlendi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, “Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin” bir anlaşma imzaladılar.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, dünyanın birçok ülkesi Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. 

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.