SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci polis, Kırım Tatar siyasi tutsağın eşinden ifade almaya çalıştı

İşgalci polis, Kırım Tatar siyasi tutsağın eşinden ifade almaya çalıştı

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2021 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci polis, Kırım Tatar siyasi tutsağın eşinden ifade almaya çalıştı

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetimi, Kırım Tatar siyasi tutsakların ailelerine baskı uygulamaya devam ediyor. İşgalci polisin bu kez Kırım Tatar siyasi tutsak Riza Omerov’un eşi Sevilya Omerova’nın evine gelerek ifadesini almaya çalıştığı öğrenildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından dün yapılan açıklamaya göre, Rus mahkemesinin 13 yıl hapis cezasına çarptırdığı Kırım Tatar siyasi tutsak Riza Omerov’un eşi Sevilya Omerova’nın evine sözde polis görevlisi geldi. Sözde polis görevlisi, Omerova’dan daha önce düzenlediği tek kişilik eylem hakkında ifade almaya çalıştı.

SEVİLYA OMEROVA İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Kırım Dayanışmasına konuşan avukat Lilya Gemeci, “Sevilya Omerova’nın evine Litvinov adındaki bir polis görevlisi geldi. O kendisine bir dosya gönderildiğini ve Omerova’dan ifade alması gerektiğini bildirdi. Omerova ifade vermeyi reddetti ama Rusya Anayasasının 51. maddesine atıfta bulunan bir açıklama imzaladı.” diye bildirdi.

Hatırlanacağı üzere, Kırım Tatar siyasi tutsak Riza Omerov’un eşi Sevilya Omerova, 27 Aralık 2020 tarihinde Canköy bölgesindeki Kalay kasabasında tek kişilik protesto eylemi düzenledi. Siyasi tutsağın eşi, “Kırım Tatarları terörist değil. Zulmü durdurun! Eşimi serbest bırakın!” yazılı pankart açtı.

RUS MAHKEMESİNDEN 3 KIRIM TATARINA 48 YIL HAPİS CEZASI

İşgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı, sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsakların 12 Ocak 2020 tarihinde karar duruşması yapıldı. Rus mahkemesi, Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov’a toplamda 48 yıl hapis cezası verdi.

3 KIRIM TATARI HAZİRAN 2019’DAN BERİ ALIKONULUYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde işgalci güçler sabah saatlerinde beş farklı adrese baskın düzenlemişti. Karasupazar (Belogorsk) şehrindeki baskından sonra Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov alıkonulmuştu.

İşgalciler, Mart 2020’de uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım Tatar siyasi tutsakları, işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk etmişlerdi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.