SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci güçlerden hayatını kaybeden küçük Musa Süleymanov’un anne babasına akıl almaz suçlama

İşgalci güçlerden hayatını kaybeden küçük Musa Süleymanov’un anne babasına akıl almaz suçlama

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2020 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2020 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci güçlerden hayatını kaybeden küçük Musa Süleymanov’un anne babasına akıl almaz suçlama

Rus işgali altındaki Kırım’da 24 Temmuz 2020 tarihinde kaybolan ve cansız bedeni 26 Temmuz’da bulunan 3 yaşındaki Musa Süleymanov’u arama çalışmaları devam ederken, işgalci yetkililerin, Musa’nın anne ile babasını çocuğu kasıtlı olarak saklamakla suçladığı öğrenildi.

ANNEYE YALAN MAKİNESİ TESTİ

İnsan hakları savunucusu Lütfiye Zudiyeva yaptığı açıklamada, 3 yaşındaki Musa Süleymanov’un kaybolmasından hemen sonra Kırım’ın sözde Soruşturma Komitesi görevlilerinin, çocuğun annesi Elzara Süleymanova’yı yalan makinesine soktuğunu anlattı.

EŞİNİN DAVASINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YAPTI SUÇLAMASI

Sözde Soruşturma Komitesi görevlilerinin, Elzara Süleymanova'nın alıkonulan eşinin davasına dikkat çekmek amacıyla çocuğunu kasıtlı olarak saklayıp saklamadığını öğrenmek için onu sorguladığını belirten Zudiyeva, "İlk akşam, hatta artık gece saatlerinde Soruşturma Komitesi, Elzara’yı yaşlı babasıyla ofislerine götürdü ve onu yalan makinesinden geçmeye zorladı. İlk önce bunu neden, hangi amaçla yaptıklarını anlamamıştık." diye kaydetti.

İlgili haber: Çiygöz: İşgal altındaki Kırım'da yaşanan tüm trajedilerden Rusya sorumlu

BABAYI ÇOCUĞUN KAÇIRILMASINI KURGULAMAKLA SUÇLADILAR

Öte yandan avukat Lilya Gemeci, Rus işgalcilerin tutukevinde alıkonulan siyasi tutsak Ruslan Süleymanov’a da baskı uyguladıklarını anlattı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Gemeci, "25 Temmuz Cumartesi günü, bir dizi görevli hücresine geldi. Kimse kendini tanıtmadı. Ruslan’a psikolojik baskı uygulayarak ondan oğlunun bulunduğu yeri söylemesini talep ettiler. Onların iddiasına göre, güya Ruslan kolluk kuvvetlerine baskı uygulamak amacıyla oğlunun kaçırılmasını kurguladı. Böyle yöntemlerin kullanılması kabul edilemez." diye vurguladı.

MUSA’NIN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Bilindiği gibi, Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Süleymanov’un 3 yaşındaki oğlu Musa’nın cansız bedeni, 26 Temmuz’da evlerinin önündeki kapalı vaziyette olan kanalizasyon çukurunda bulundu. Çocuk, saat 11.00 sıralarında çukuru temizlemek için araç gelmesi ve kapalı vaziyetteki kanalizasyon kapağının açılmasıyla fark edildi. Sonrasında Küçük Musa’nın bedeni soruşturma işlemleri için morga götürüldü. Daha sonra işgalci yetkililerin yaptığı açıklamada çocuğun boğulma nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtildi. 

KIRIMLILAR SEFERBER OLMUŞTU

Musa’nın aranması çalışmalarına Kırım’ın farklı yerlerinden gelen 3 ila 5 bin gönüllü katılmıştı. Aramada Rus işgal idaresinin sözde polisleri, “Liza Allert Krım” arama-kurtarma oluşumunun gönüllüleri, su altı arama-kurtarma ekipleri, köpekler, dronlar ve helikopterlerin kullanıldığı aktarılmıştı.

İşgalci idarinin sözde Kırım savcılığı, çocuğun kaybolmasıyla ilgili olarak “küçük yaştaki şahsın öldürülmesi” maddesi uyarınca soruşturma açıldığını duyurmuştu. Buna göre işgalcilerin baba Ruslan Süleymanov bir yıldan fazla bir süre hapiste tutulmasına karşın çocuğun babasının ve annesinin vazifelerini yerine getiremediklerine kanaat getirerek bu yönde tedbirler alacağı duyurulmuştu.

İlgili haber: Üç yaşındaki Musa Süleymanov, Kırım’da son yolculuğuna uğurlandı

CENAZEYE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Musa Süleymanov 27 Temmuz’da toprağa verildi. Kırım Tatar halkı, küçük Musa’yı gözyaşları içinde uğurladı. Cenazeye en az 3 bin kişi katıldı. İşgalcilerce alıkonulan siyasi tutsak Ruslan Süleymanov oğlunu son yolculuğuna uğurlayamadı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.