SON DAKİKA
Hava Durumu

İlmi Umerov: Kırım’da Kırım Tatar dilinde eğitim veren hiçbir okul kalmadı

İlmi Umerov: Kırım’da Kırım Tatar dilinde eğitim veren hiçbir okul kalmadı

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2021 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2021 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlmi Umerov: Kırım’da Kırım Tatar dilinde eğitim veren hiçbir okul kalmadı

Rus işgali altındaki Kırım’da, dün yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Rusya, Kırım’ı işgal altına aldıktan sonra yarımadada Kırım Tatar dilinde eğitim veren okullar Rusça eğitime geçmek zorunda kaldı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, 2014'ten önce Kırım’da 15 Kırım Tatar milli okulunun anadilde eğitim verdiğini fakat şu an anadilde eğitim veren hiçbir okulun kalmadığını anlattı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Haber Ajansına, işgal altında bulunan Kırım’daki Kırım Tatar milli okulların durumunu değerlendirdi. 2014 yılından önce Kırım’da açılan Kırım Tatar milli okullarının büyük zorluklarla açıldığını belirten Ümerov, "Bir halk anadilinin kaybederse, halk olarak da kaybolur. İşgal başladığı zaman, Mart 2014 itibarıyla Kırım’da 15 Kırım Tatar milli okulu vardı. Bu milli okullar büyük mücadeleler verilerek, zorluklardan geçirerek açıldı. Ukrayna yetkililerinin pek bir desteği olmadı. Ama bu okullarda 1. ile 5. sınıfları arasında eğitim tamamen Kırım Tatar dilinde veriliyordu. Böylece çocuklar, ilkokulda ana dilini öğrendikten sonra kullanmaya devam ediyordu ve unutmuyordu" diye anlattı.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM'DA KIRIM TATARCA EĞİTİM VEREN HİÇBİR OKUL KALMADI

İşgalden sonra Kırım Tatar dilinde eğitim veren okulların sayısının azalmaya başladığını aktaran Ümerov, "Şu an Kırım’da 7 Kırım Tatar milli okulunun kaldığını söylüyorlar. Fakat aslında hiçbir milli okul kalmadı. Çünkü bu okullarda eğitim Rus dilinde veriliyor, Kırım Tatar dili ise ayrı bir ders olarak okutuluyor" değerlendirmesini yaptı. Eğitimin Rusça verildiği okullara Kırım Tatar milli okulu demek yanlış olduğuna dikkat çeken KTMM Başkan Yardımcısı, "Ben bu okulları ‘Kırım Tatarları için okullar’ diye adlandırıyorum. Genelde bu okullara sadece Kırım Tatar aileleri kaydettiriyor dolayısıyla bunlar Kırım Tatar çocuklarının eğitim aldığı okullardır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.