SON DAKİKA
Hava Durumu

Lugansk’ta 400 terörist sınır muhafızlarına saldırdı

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2014 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2014 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lugansk’ta 400 terörist sınır muhafızlarına saldırdı

Bugün, 2 Haziran’da gece saatlerinde Ukrayna’nın Sınır Muhafızlık üssüne yaklaşık 100 silahlı kişi üssün çevresini kuşattı. İlk saldırı sabaha doğru 4.00 sularında başladı. Saldıran Rusya yanlısı teröristler makineli tüfek ve bombaatarları kullandı. Yaklaşık 40 dakika süren saldırıyı sınır muhafızları püskürttü. Yerlerini değiştiren teröristler,  iki saldırı daha düzenledi. Rusya yanlısı teröristler, üssün yanında bulunan çok katlı evlere keskin nişancıları gönderip farklı yerlerden sınır muhafızlarına ateş açtı. Ukrayna’nın askerleri arasında yaralılar var.

Saldırılar sırasında sürekli terörist takviyesi sağlanıyordu. Sabah saat 7.00’da Sınır Muhafızlık üssünün yanında yaklaşık 400 terörist bulunuyordu.

Yanında bulunan evlere giren teröristler yerli sakinlerin arkasına saklanıp ateş ettikleri için sınır muhafızları onlara ateş açmakta zorlandı.

Terörle Mücadele Operasyonun Enformasyon Grubu Başkanı Vladislav Seleznyov, kişisel Facebook sayfasında, Ukrayna’nın askeri uçaklarının teröristleri dağıttığını bildirdi. Vladislav Seleznyov, “Bu gece yaklaşık 200 silahlı kişi Lugansk Sınır Muhafızlık üssüne saldırdı. Aynı zamanda yakında bulunan çok katlı binalardan keskin nişancılar da sınır muhafızlarına ateş açıyordu” diye yazdı.

Yaralanan askerlere tıbbi yardım sağlandığını belirten Seleznyov, “Sınır muhafızları ateş ile karşılık verdi. Onlara destek olarak gönderilen askeri uçaklar teröristleri dağıttı” diye bildirdi.

Fakat, ‘Enformasyon Direniş’ grubu koordinatörü Dmitry Tımçuk, uçakların teröristleri dağıttığına ilişkin bilgiyi doğrulamadı. Grubun bilgilerine göre, 5 terörist öldürüldü, 8’i yaralandı, Ukrayna Sınır Muhafızlık üssünde ise 3'ü ağır olmak üzere 7 asker yaralandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili, Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov, Parlamento toplantısı sırasında, Ukrayna askerlerinin hala saldırıya direndiğini bildirdi. Bölgeyi tamamen teröristlerden temizlemek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyleyen Aleksandr Turçinov, “Lugansk bölgesindeki sınır muhafızları en zor koşullarda görev yapıyor. Onlar, teröristlerin geçici olarak kontrol ettiği bölgelerde bulunup ülkenin sınırını koruyor” dedi.

Saat 13.00’da Rusya yanlısı teröristler ile sınır muhafızları arasında geçici ateşkes ilan edildi. Yaklaşık 30 dakika süren ateşkes sırasında olay yerinden yaralı askerler ve yaralı ve ölü teröristler götürüldü. Saat 13.30’da çatışma yine başladı.

Pentagon, Lugansk üssüne saldırıyı kınıyor ve saldırıyı Rusya’nın düzenlendiğini ifade ediyor

Ukrayna'da bulunan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Derek Chollet, bugün Kiev’de düzenlenen basın toplantısı sırasında, "Lugansk Sınır Muhafızlık üssüne yapılan saldırı bizi çok endişelendiriyor. Rusya tarafından yapıldığını ve durumu istikrarsız hale getirdiğini düşündüğümüz bu olayı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’yı bölmek için suç işlediğini kaydeden Derek Chollet, “Bu sorunu çözmek için Ukrayna Güvenlik Servisi fazla şiddetten kaçınarak itidal ve cesaretini gösterdi” diye kaydetti.

Derek Chollet, “Ukrayna’nın doğu bölgelerinde, durumu istikrarsız hale getirmeyi amaçlayan terör faaliyetlerinin devam ettiğini açıkça görüyoruz”  şeklinde konuştu.

Uluslararası güvenlikte uzmanlaşmış Chollet, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü koruyan Ukrayna’nın Sınır Muhafızların işi çok önemli. ABD, Rusya tarafından yapılan Kırım işgalini ve Ukrayna’nın iç işlerine müdahaleyi kabul etmiyor. Bu sorunun barışçı şekilde çözümü için yollar arıyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.