SON DAKİKA
Hava Durumu

Emel Kırım Vakfı, Müstecib Ülküsal'ı vefatının 25. yıl dönümünde andı

Emel Kırım Vakfı, vefatının 25. yıl dönümünde Müstecib Ülküsal’ı anma ve konferans etkinliği düzenledi. Kırım, Türkiye ve Romanya'dan katılımcıların hazır bulunduğu anma töreni çevrimiçi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2021 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emel Kırım Vakfı, Müstecib Ülküsal'ı vefatının 25. yıl dönümünde andı

Emel Kırım Vakfı, vefatının 25. yıl dönümünde Müstecib Ülküsal’ı anma ve konferans etkinliği düzenledi. Kırım, Türkiye ve Romanya'dan katılımcıların hazır bulunduğu anma töreni çevrimiçi gerçekleştirildi.

Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfının kurucusu, ömrünü Kırım ve Kırım Türklerinin milli davası ve milli hakları için mücadele ile geçirmiş Müstecib Ülküsal, vefatının 25. yıl dönümünde de unutulmadı. Emel Kırım Vakfı, 10 Ocak 2021 Pazar günü saat 12.00’de 25. ölüm yıl dönümü dolayısıyla Müstecib Ülküsal’ı anma ve konferans etkinliği düzenledi. Çevrimiçi yapılanma anma etkinliğine Kırım, Türkiye ve Romanya'dan katılım oldu.

Programın tamamının Emel Kırım Vakfı tarafından YouTube'a yükleneceği bildirildi.

ANMA PROGRAMI

Program Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, Osman Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr.Erşahin Ayhun tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duayla başladı. Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Vakıf Başkanı Zafer Karatay, pandemi sebebiyle Ülküsal’ın kabri başında çok katılımlı anma düzenleyemediklerini ancak Cuma günü Müstecip Ülküsal'ın kabrini, türbedarı Emel Vakfı yönetim kurulu üyesi Cevdet Tahiroğlu ile ziyaret ederek dua ettiklerini belirtti. Daha sonra Karatay, Müstecib Ülküsal’ın Vatan Kırım yolunda mücadele ile geçen hayatının çarpıcı yönlerini, onu özel bir insan yapan niteliklerini ve kendilerine yaptığı tavsiyeleri anlattığı bir konferans verdi.

Zafer Karatay’dan sonra Müstecib Ülküsal'ın hayatı üzerine tez çalışması gerçekleştiren Romanya'dan Eden Kurtasan, Müstecib Ülküsal'ın mücadelesinden çok etkilendiğini, çalışmasını onun hayatı üzerine yapmaya karar verdiğini anlattı.

Bükreş’te yaşayan, Romanya’nın önemli Kırım Tatar yerleşimi Azaplar köyünden Hacı Fazıl ailesini doğrudan tanıyan, Müstecib Ülküsal'ı Dobruca'da son gören insanlardan olan, Ülküsal’ın akrabası ve oğlu Timur'un okul arkadaşı olan Şefkati Abdurraim de, anmaya katılarak Müstecip Ülküsal ile hatıralarını anlatarak, Hacı Necip Fazıl'dan da bahsetti.

Katılımcılardan Konya'daki Genç Tatar ekibinden Fazıl Can, “Genç Tatar” adlı projelerine başlarken Ülküsal’ın çıkardığı Emel Dergilerini ve onun hayatını rehber edindiklerini söyledi. Bir diğer katılımcı, Bursa'dan Taha Bayraktar da, “Müstecip Ülküsal'ın Kırım Yolunda Bir Ömür kitabını okudum çok etkilendim. Evimize gelen  Emel'i okuyup lütfen bir kenara koymayın, çünkü Emel demek Müstecip Amca demek, unutmayalım.” diye kaydetti.

Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Müstecib Ülküsal’In türbedarı Cevdet Tahiroğlu, Ülküsal’ın Bulgaristan’daki faaliyetlerini, Programa Kırım’dan iştirak eden araştırmacı yazar Zehra Bekirova da Müstecib Ülküsal’ın çalışmalarının Kırım’daki milli harekete tesirlerini anlattı. Fethi Kurtiy Şahin, Müstecib Ülküsal'ın yaptığı en önemli işlerden birinin “1917’de, hatta Gaspıralı ile başlayan,  Kırım'da yanan meşaleyi Dobruca'ya, Türkiye'ye bütün diasporaya aktarması” olduğu tespitini paylaştı.

Romanya'dan Metin Ömer söz alarak çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen bu anma etkinliğinin çok yararlı bir program olduğunu söyledi.  Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar da, “Müstecip Amca gibi Vatan Kırım yolunda hepimize bir ömür nasip olsun” temennisinde bulundu.

Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay programa katılanlara teşekkür ederek vakıf olarak sohbet toplantıları da yapılacağını söyleyerek toplantıyı bitirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.