SON DAKİKA
Hava Durumu

Elmira Ablâlimova: Rusya, Kırım Tatarlarını Kırım tarihinden silmek istiyor

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablâlimova, 26 Eylül 2020'de Rus yetkililerin Kırım Tatar faktörünü Kırım tarihinden çıkarmaya çalıştıklarını ve bu nedenle kasıtlı olarak anıtların sözde restorasyon adı altında tahrifatını sürdürdüklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2020 21:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2020 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Elmira Ablâlimova: Rusya, Kırım Tatarlarını Kırım tarihinden silmek istiyor

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablâlimova, Rus yetkililerin Kırım Tatar faktörünü Kırım tarihinden çıkarmaya çalıştıklarını ve bu nedenle kasıtlı olarak anıtların sözde restorasyon adı altında tahrifatını sürdürdüklerini açıkladı.

Krım.Realii haber ajansına 26 Eylül 2020'de konuşan Elmira Ablâlimova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, işgal edilen Kırım'daki Vorontsov Sarayı ve Hansaray'ın sözde restorasyonlarını desteklemek için finansmanı arttırma talebini yorumlarken, “Rusya kültürü politikasının bir unsuru olarak kullanıyor ve şimdi tüm tarih yazımını 2014 olaylarına getirmesi onlar için çok önemlidir. Rus liderliğine göre, o zamanki Kırım halkı sözde kendi kaderlerini belirledi ve "Rusya'ya katılma" arzusunu dile getirdi. Ancak biz ve uluslararası toplum, “Kırım halkı” diye bir etnos olmadığının farkındayız. Yarımadada yerli halklar var. Bunlar arasında Kırım Tatarları, Kırımçaklar ve Karaimler var. Kırım Tatarları çoğunlukla referanduma katılmadığı için Rusya onları Kırım tarihi yazımından dışlamak istiyor.” dedi.

RUSYA, KIRIM TATARLARINA SÖZDE YARDIM ETTİĞİNİ GÖSTERMEK İSTİYOR

Ablâlimova, bu fon artışının Hansaray'daki sözde restorasyon çalışmaları da dahil olmak üzere "Avrupalı ​​ortakların Rusya'nın Kırım Tatarları için güya ne yaptığını görmesi" için gerektiğini belirtti.

PUTİN'DEN YENİ TALİMAT

Daha önce 23 Eylül 2020'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Federasyon Konseyi üyelerine hitaben "Rusya'daki" çeşitli kültürel miras alanlarının restorasyonu için ek fon ayırma talimatı verdiği, listede işgal altındaki Kırım'da bulunan iki sarayın da yer aldığı öğrenilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.