SON DAKİKA
Hava Durumu

Elmira Ablalimova: İşgalciler Hansaray’ın tarihi değerini yok ediyor

Rus işgalciler, Kırım Tatarlarının kültür mirasını yok ediyor. İşgalcilerin Bahçesaray şehrinde bulunan Hansaray’da yürüttüğü sözde restorasyon çalışmaları geri dönüşü olamayan zarara neden oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2023 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Elmira Ablalimova: İşgalciler Hansaray’ın tarihi değerini yok ediyor

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlik kontrolündeki sözde yönetiminin, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribat devam ediyor.

Bahseçaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablalimova, Rus işgalcilerin Hansaray’da yürüttüğü sözde restorasyon çalışmaların geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açtığını bildirdi. Ukrinform haber ajansına konuşan Ablyalimova, “Son aldığımız bilgiler geri dönüşü olmayan değişikliklerin yapıldığına ve tarihi anıtı kaybettiğimize işaret ediyor. 2017’den beri Hansaray’daki bir dizi tesiste sözde restorasyon çalışmaları yürütülüyor. İşgalciler bu çalışmaları ihtiyaç olmadığı yerlerde bile yapıyor. Örneğin Dilara Bikeç Türbesi gibi yapılarda.” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİLER ÇALIŞMALARIN HİÇ YAPILMAMASI GEREKTİĞİ KIŞ MEVSİMİDE TARİHİ BİNALARIN ÇATILARINI SÖKÜYOR

Son zamanda işgalcilerin  Kırım Giray Hanın’ın Altın Odası’nın bulunduğu Hansaray’ın ana binasında sözde restorasyon çalışmalarını yürüttüğünü belirten Ablalimova, "2000’li yılların başından beri bu oda ziyaretlere kapalıdır. Ana binanın ikinci katındaki duvarlar açıldı ve bazı restorasyon çalışmalara ihtiyaç duyuyordu. Ancak işgalcilerin yaptığı ilk şey, duvar çizimleri koruma altına almadan ikinci katı metal desteklerle çevirmek oldu. Ardından ana binanın üstünde büyük bir çevreleme kurdular. Ve son damla kış mevsiminde Altın Oda’nın çatısını kaldırdılar. Ancak çok yağışlı olduğu için bu mevsimde hiç bir çalışma yapılmamalıdır.” diye kaydetti.
Bununla birlikte  Ablalimova işgalcilerin Harem binasında çalışmalar başlattığını anlatarak, “Kışın ortasında Harem binasının duvarında bir geçiş açtılar ve onu açık tutuyorlar.” dedi.

Ayrıca işgalcilerin Fars Avlusu’nda sözde arkeolojik çalışlamar yürüttüğünü belirten Ablalimova, “Bu çalışmalar, ilgili alanda özel eğitim almayan ve arkeoloji deneyimi olmayan, eskiden laboratuvar asistanı olarak görev yapan ve müzenin internet sitesinden sorumlu olan kişi tarafından yönetiliyor.” ifadelerini kullandı.

RUSYA KIRIM TATARLARIN KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Bilindiği gibi Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.

Bahseçaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablalimova, 16 Aralık 2022’de Rus işgalcilerin “restorasyon çalışmaları” adı altında Hansaray’daki Altın Oda’nın çatısını ve vitray camlarını tamamen söktüğünü bildirdi.

UKRAYNA’DAN UNESCO’YA ÇAĞRI: RUSLAR TARİHSEL HAFIZAYI YOK EDİYOR

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Oleksandr Tkaçenko, bugün yaptığı paylaşımda işgalcilerin Kırım Tatar kültürel mirasına karşı işlediği suçlara dikkat çekti. Bakan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Rusların stratejisi; tarihsel hafızayı yok etmek. Bahçesaray’daki Hansaray, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği ve bu topraklardaki Kırım Tatarlarının varlığının, gelişiminin, etnogenezinin kanıtıdır. İşgalciler onu yok ediyor. Altın Oda’nın çatısını ve renkli vitray pencerelerini söküyorlar, eski çatıyı modern yapı malzemeleriyle değiştiriyorlar. Yani yeni bir bina inşa ederek milli hafızayı siliyorlar. Bir kez daha UNESCO’ya daimi üyesinin eylemlerine dikkat etme çağrısını yapıyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.