SON DAKİKA
Hava Durumu

Denisova: Rusya 133 Ukrayna vatandaşına siyasi nedenlerden ötürü baskı uyguluyor

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsmen) Lyudmila Denisova, 2020 Yılında Ukrayna'da İnsan ve Medeni Hak ile Özgürlüklerin Gözetilmesi ve Korunmasına Dair başlıklı raporu sundu. Raporda, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki insan hakları durumuna dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2021 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Denisova: Rusya 133 Ukrayna vatandaşına siyasi nedenlerden ötürü baskı uyguluyor

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsmen) Lyudmila Denisova, 2020 Yılında Ukrayna'da İnsan ve Medeni Hak ile Özgürlüklerin Gözetilmesi ve Korunmasına Dair başlıklı raporu sundu. Raporda, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki insan hakları durumuna dikkat çekildi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsmen) Lyudmila Denisova, sunduğu yıllık insan hakları raporunda, işgal edilen Kırım’daki kötüleşen insan hakları durumuna dikkat çekti. Denisova, Rusya’nın Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü yasa dışı olarak 133 Ukrayna vatandaşını kovuşturduğunu, bu vatandaşların çoğunun Kırım Tatarı olduğunu bildirdi. Ayrıca İnsan Hakları yetkilisi, işgalcilerin yarımadada etnik ve dini ayrımcılık uyguladığına dikkat çekti.

“KIRIM’DA 133 UKRAYNA VATANDAŞI SİYASİ NEDENLERDEN ÖTÜRÜ KOVUŞTURULUYOR”

Raporu sunan Denisova, Kırım Tatar siyasi tutsakların insanlık dışı şartlarda alıkonulduğunu belirterek, "Rusya yasa dışı olarak 133 Ukrayna vatandaşını siyasi nedenlerden ötürü kovuşturuyor. Bu kişilerden 97’si Rusya’da, 17’si Kırım’da olmak üzere 114’ü alıkonuluyor. Yargılama hakkının ana ihlallerinden biri alıkonulan Kırım Tatarları Kırım Yarımadası’ndaki tutukevlerinde insanlık dışı şartlar altında, tıbbi bakım sağlanmadan, koronavirüs koşullarında kişisel koruyucu ekipman olmadan tutulması. Ayrıca Cenevre Sözleşmesine aykırı olarak vatandaşlarımızın Rusya Federasyonu’nda insan dışı koşulları altında alıkonulması." diye bildirdi.

Ayrıca Denisova, Ukrayna doğusunda işgal altındaki topraklarda 44 Ukraynalı asker olmak üzere toplamda 280 Ukrayna vatandaşının yasa dışı olarak alıkonulduğunu aktardı.

“İŞGALCİ YÖNETİM DİNİ AYRIMCILIK YAPIYOR”

işgalcilerin Ukrayna Ortodoks Kilisesine uyguladığı baskıya değinen İnsan Hakları Yetkilisi, Kırım’da işgalden önce faaliyet gösteren Ukrayna Ortodoks Kilisesine bağlı 49 parişten (Hristiyanlıkta kendi kilisesi, cemaati ve din adamları olan küçük idari birim) şu an sadece 5’inin kaldığını bildirirken, "İşgalci yönetim, onlarca ibadethaneye el koydu, Hizb-ut Tahrir ve Yehova Şahitleri gibi dini örgütleri terör örgütü olarak kabul ediliyor; müminler Kuran ve ilahi okudukları için cezalandırılıyor." ifadelerini kullandı.

Denisova, geçen sene içinde Birleşmiş Milletler (BM), AGİT, Kızıl Hac Gözlem Misyonları temsilcileri ile bir dizi görüşme yaptığını ayrıca BM Genel Kurulu oturumunda, Ukrayna’nın işgal altında bulunan topraklardaki insan hakları durumu hakkında bilgi verdiğini belirtti.

“KIRIM’DA ANA DİLDE EĞİTİM ALMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR”

Ana dilde eğitim hakkının ihlallerine de dikkat çeken İnsan Hakları Yetkilisi, "İşgal altındaki Kırım’da Ukraince sadece Kefe’de (Feodosiya) bir okulda öğrenilebiliyor ancak okuldaki öğretmen eksikliğinden dolayı Ukraince eğitim verilemiyor. Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki işgalci yönetim ise okul müfredatından Ukraince dersini çıkardı." diye bildirdi.

Denisova, Kırım Tatar ATR televizyon kanalının işgal altındaki Kırım’a Ukraince ve Kırım Tatarca yayın yaptığına dikkat çekerek, "Böyle bir kanalın devlet yardımına çok ihtiyacı var." diye vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.