SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: BM, saldırgan devletleri dizginlemek için etkili mekanizmalar bulmalı

Çubarov: BM, saldırgan devletleri dizginlemek için etkili mekanizmalar bulmalı

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2021 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2021 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: BM, saldırgan devletleri dizginlemek için etkili mekanizmalar bulmalı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda Rusya'nın saldırganlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KTMM Başkanı, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin yarımada için felaket sonuçlara yol açtığını ve Kırım Tatarları, Karaimler ve Kırımçaklar dahil olmak üzere yarımadanın yerli halklarının geleceğini tehdit ettiğini vurguladı.

BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 20. Oturumu çalışmaları geçen hafta itibarıyla başladı. Forum çalışmalarına çevrim içi olarak katılan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 23 Nisan tarihinde yaptığı konuşmada, BM'ye saldırgan devletleri dizginleme mekanizmalarını bulmaya davet etti. KTMM Başkanı Çubarov yaptığı konuşmada, "Gerektiği zaman herhangi bir saldırgan devleti dizginlemek için etkili mekanizmalar bulmaya çağırıyoruz. Üstelik bu saldırgan bizim durumumuzda Rusya Federasyonu olduğu gibi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesiyse." ifadelerini kullandı.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV, BM TOPLANTISINDA KIRIM'DA İŞGALCİLERİN BASKILARINA DEĞİNDİ

Çevrimiçi toplantıda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın bir parçası olan ve 2014 yılından beri Rus işgali altında bulunan Kırım Yarımadası’nın yerli halkının temsil organının başkanı olduğunu belirten Çubarov, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin yarımada için felaket sonuçlara yol açtığını ve Kırım Tatarları, Karaimler, Kırımçaklar dahil olmak üzere yarımadanın yerli halklarının geleceğini tehdit ettiğini vurguladı.

"RUS İŞGALCİLERİN AMACI KIRIM TATARLARINI SİNDİRMEKTİR"

Rusya’nın ana amacının Kırım Tatar halkını işgal altındaki yarımadanın dışına itmek olduğunu ifade eden KTMM Başkanı, "Rusya’nın KTMM’nin faaliyetlerini yasaklaması, Rus işgalcilerin Kırım’ın yerli halkına karşı yürüttüğü devamlı baskı ve zulüm şartları altında Kırım Tatarlarını sindirme ve şaşırtma girişimidir." dedi.

Bu bağlamda Çubarov, Kremlin yönetiminin, Rusya’yı KTMM’nin yasağını iptal etmeye mecbur eden 19 Nisan 2019 tarihli BM Adalet Divanı kararını yerine getirmediğini hatırlattı. Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumnun 20. oturumu çalışmaları 19-30 Nisan 2021 tarihleri arasında devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.