SON DAKİKA
Hava Durumu

Ceppar: Kırım'daki ifade özgürlüğü kötü durumda

Emine Ceppar, Kırım’daki ifade özgürlüğü durumu hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2020 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2020 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ceppar: Kırım'daki ifade özgürlüğü kötü durumda

Bu sene Hollanda’da organize edilen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı çerçevesinde düzenlenen çevrim içi yuvarlak masa toplantısında gazetecilerin güvenliği ele alındı. Etkinliğe katılan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki ifade özgürlüğü durumunu anlattı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından 9 Aralık 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar’ın dünyadaki gazetecilerin güvenliğinin tartışıldığı yuvarlak masa toplantısına katıldığı bildirildi. Ceppar, işgal edilen Kırım ve Donbas’taki ifade özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliğinin durumunun kötü olduğuna dikkat çekti.

"KIRIM'DAKİ BASIN KURULUŞLARININ SAYISI 3 BİNDEN 200'E İNDİ"

Emine Ceppar, "İnsan hakları savunucularının verilerine göre, işgalden sonra Rusya zorunlu yeniden tescil ettirme yoluyla Kırım’daki basın kuruluşları sayısını yaklaşık 3 binden 200’e kadar indirdi. Bunlardan hiçbiri şu an bağımsız veya Ukrayna’ya bağlı değil." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte konuşan Ceppar, "İşgalci devletin Kırım’daki ilk adımı, yarımadanın Ukrayna enformasyon alanından koparılması oldu ve radyo ve televizyon sinyalleri kapatıldı. İkinci adım olarak; gazetecilere baskı uygulandı ve haber ajanslarının ofislerinde aramalar düzenlendi. Böylece bağımsız basın Kırım'ı terk etmeye zorlandı ayrıca internet trafiği de engellendi. Bunun sonucunda benzersiz yurttaş gazetecilik olgusu ortaya çıktı; sıradan vatandaşlar Ukrayna vatandaşlarına uygulanan siyasi baskılar hakkında bilgi paylaşmaya başladı ve maalesef zulmün hedefi haline geldiler." açıklamasında bulundu.

RUS ESARETİNDEKİ KIRIM TATAR GAZETECİLERİN DURUMU

Şu an dokuz Kırım Tatar yurttaş gazetecinin işgalciler tarafından alıkonulduğunu hatırlatan Ceppar, “Bunlardan dördü Eylül 2020’de mahkum edildi; Server Mustafayev 14 yıl, Timur İbragimov 17 yıl, Seyran Saliyev 17 yıl, Marlan Asanov 19 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.” diye belirtti.

Bu bağlamda Ceppar, işgal altındaki Kırım ve Donbas’taki ifade özgürlüğü ihlallerinin derhal durdurulması için uluslararası toplumun Rusya’ya uyguladığı baskıyı artırması gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.