SON DAKİKA
Hava Durumu

Hürriyetine kavuşan Nariman Celal: En zoru haksızlığa ve aşağılanmaya dayanmaktı

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rus esaretinden serbest bırakıldıktan verdiği röportajında "sevdikleriniz için endişelendiğinizde bu çok zordur." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hürriyetine kavuşan Nariman Celal: En zoru haksızlığa ve aşağılanmaya dayanmaktı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rus esaretinden serbest bırakıldıktan sonra 2 Temmuz 2024 tarihinde bir röportaj verdi. Celal, esaret altındaki sürecini anlatırken,  "İki şey çok zordu. Birincisi, bu adaletsizliği ve hakareti yaşamak, haklarının hiçe sayılması, modern bir insanın sahip olabileceği her şey. Çok mücadele ettiğinde zor oluyor. Siz gerçekleri aktarmaya çalışıyorsunuz, insanlar ise orada beton bir duvar... Yaşamak zor... İkincisi, sevdikleriniz için endişelendiğinizde bu çok zordur." açıklamasını yaptı.

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, işgalin Kırım'da başladığını ve Kırım'ın kurtarılmasıyla bitmesi gerektiğini vurguladı. 

Aynı zamanda Celal işgalden kurtuluşun sadece başlangıç ​​olduğunu, çünkü 10 yıllık işgalin zaten nüfusu etkilediğini kaydetti. Celal, serbest bırakıldıktan sonra şu anda Kırım'da bulunan arkadaşları ve tanıdıklarıyla iletişim kurduğunu söyledi. KTMM Başkan Yardımcısı, insanların Kırım'ın Ukrayna'ya dönmesini beklediklerini söyledi.

Celal esaretten kurtulmadan önce Belarus sınırına götürülmeyi beklerken ayrı bir hücrede iki gün geçirdi. Bu süreçten bahseden Celal, "FSB memurları yanıma geldiler, gözlerimi bağladılar, kelepçelediler ve özgürlüğe giden bu uzun, son yolculuğa başladık. Öyle bir maraton vardı: Sıradan bir uçakla Moskova'ya gittik, orada bir arabaya, sonra başka bir araca geçtik, burada zaten bu yola gittiğimiz yurttaşlar grubuna katıldım. Belarus sınırında bir grup özel kuvvet tarafından karşılandık ve bizi üç saatliğine helikopterle sınıra götürdüler. Ve bu son saatlerde zincirlerimizi çıkarıp öyle plastik bağlar taktılar ki. Bu plastik bağları bilinçli olarak üzerime çok sert çektiler" dedi.

Ayrıca Celal, Rus esaretindeki birçok mahkumun infaz ve işkenceye maruz kaldığını ancak kendisinin yalnızca aşağılandığını kaydetti.

NARİMAN CELAL ESARETTEN KURTULDU!

Rus işgali altındaki Kırım’da kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal 29 Haziran 2024 tarihinde serbest bırakıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), açıklamasıda Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen yeni esir takası sonucu 10 Ukrayna vatandaşının Rus esaretinden kurtarıldığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna’ya iade edilen vatandaşlar arasında KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de yer aldığını belirtmişti.

Nariman Celal'i, Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.