SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Kırım Tatar siyasi tutsak daha cezaevinde kalp krizi geçirdi

Rus mahkeme tarafından düzmece bir dava çerçevesinde mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem Seytmemetov cezaevinde kalp krizi geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2024 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2024 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bir Kırım Tatar siyasi tutsak daha cezaevinde kalp krizi geçirdi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem Seytmemetov alıkonulduğu Rus cezaevinde kalp krizi geçirdi. 

Kırım Dayanışmasından yapılan açıklamada, Rus mahkeme tarafından düzmece dava çerçevesinde 13 hapis cezasına mahkum edilen  Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem Seytmemetov cezaevinde kalp krizi geçirdi. Kalp krizi geçirdikten sonra ameliyata alınan Seymemetov’a stend takıldı.

Siyasi tutsağın eşi Zera Seytmemetova, eşinin 15 Mayıs 2024 tarihinde fenalaştığını anlattı. Bundan birkaç gün önce Rüstem Seyitmemetov’un farklı bir hücrede karantinaya alındığını belirten Zera Seytmemetova, hücre çok soğuk olduğu için mahkumların ısınmak için sık sık antrenman yaptığını ve bir gün bayıldığını aktardı. Siyasi tutsağın bayıldığını gören gardiyanlar ambulans çağırdı ve Seytmemetov hastaneye götürülerek muayene edildi. Kalp krizi geçirdiğini tespit edilince siyasi tutsak ameliyata alındı. Şu an Seytmemetov’un cezaevine bağlı bir revirde bulunduğu kaydedildi.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA BASKI: ÜÇÜNCÜ BAHÇESARAY GRUBU

11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Süleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Ardından Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve kalp hastası Amet Süleymanov hakkında da ev hapsi kararı aldı.

Daha sonra Rus mahemesi Seytumer Seytumerov hakkında 17, Osman Seytumerov hakkında 14, Rüstem Seytmemetov hakkında 13 ve kalp hastası Amet Süleymanov hakkında 12 yıl hapis cezası kararı aldı. 4 Kırım Tatar siyasi tutsak Rusya'daki cezaevlerine serk edildi.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE VEFAT ETTİ

Bilindiği üzere 2023 yılında uygun sağlık bakımının sağlanmaması sonucunda Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağı Rus hapishanelerinde hayatını kaybetmişti.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.  Rus cezaevi yetkilileri sağlık bakımı sağlamayarak hasta olan Kırım Tatar siyasi tutsaklara işkence ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.