SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki son baskınların ve alıkoymaların gerekçesi: Suçu bildirmemek!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları tam gaz devam ettiriyor. İşgalcilerin, 31 Ağustos 2020 tarihinde alıkonulan dört Kırım Tatarı hakkında “suçu bildirmeme” suçlamasıyla soruşturma başlattığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2020 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki son baskınların ve alıkoymaların gerekçesi: Suçu bildirmemek!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları hız kesmeden devam ediyor. İşgalciler, Kırım Tatarlarını alıkoymak için artık yeni suç kavramları da üretmeye başladı. Dün gerçekleşen aramalarda 4 Kırım Tatarı, "suçu bildirmeme" iddiası ile alıkonuldu.

İşgalcilerin, 31 Ağustos 2020 tarihinde evlerine baskın düzenleyerek alıkoyduğu dört Kırım Tatarı hakkında sözde savcılık, şahıslar hakkında "suçu bildirmeme” iddiasıyla soruşturma başlattı.

İşgalci güçler dün Kırım’ın farklı yerlerinde yaşayan dört Kırım Tatarının evinde arama düzenledi. Aramalar sonrasında dört Kırım Tatarı alıkonularak FSB’nin sözde Akmescit şubesine götürüldü.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde alıkonulan dört Kırım Tatarının, ikamet yerlerinden ayrılmama şartıyla gece geç saatlerinde FSB ofisinden serbest bırakıldığını bildirdi. Bunun yanı sıra işgalcilerin dört Kırım Tatarı hakkında suçu bildirmeme suçlamasıyla soruşturma başlattığı ifade edildi.

Ayder Kadırov’un avukatı Aleksey Ladin, müvekkilinin 31 Ağustos saat 06.00’da gözaltına alındığını, öte yandan davanın aynı günün akşam saat 22.45’te açıldığını bildirdi.

ŞEKER HASTASI KADIROV SAATLERCE AÇ KALDI

Kadırov'un şeker hastası olduğunu vurgulayan Avukat, "Bana göre sabahtan akşama kadar ona işkence yapıldı. Birinci derece şeker hastası olan insan, tüm bu süre içinde aç tutuldu. Ayder, FSB görevlilerine defalarca hasta olduğunu ve bir şeyler yemesi gerektiğini söyledi. Fakat talepleri tamamen görmezden gelindi. Bununla birlikte FSB’de alıkonulduğu süre boyunca avukatının gelmesini talep etti. Ama buna da aldırış etmediler. Ben sabah saat 09.00’da  FSB ofisine gelmiştim. Soruşturma görevlisine, geldiğimi ve müvekkilimle görüşmek için beklediğimi bildirmiştim. Daha sonra müvekkilimle görüşmeme izin verilmediğine dair şikayet dilekçesi verdim. Ama akşama kadar hiçbir talebe cevap verilmedi." diye anlattı.

İlgili haber: UKRAYNA CUMHURBAŞKANININ KIRIM TEMSİLCİLİĞİ: İŞGALCİLER KIRIM TATARLARINA KARŞI SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR

KIRIM TATARLARINA SUÇU İTİRAF ETTİRMEYE ÇALIŞTI

Avukat Marlen Halikov, müvekkilli Ridvan Umerov hakkındaki davanın ise saat 21.00’de açıldığını bildirdi.

Halikov, "Kırım Tatarları sabah saat 9’dan beri FSB ofisinde tutuluyordu. Soruşturma görevlisinin söylediğine göre, orada güya soruşturma faaliyetleri yürütülüyordu ve bu yüzden de ben içeri alınmadım. Fakat soruşturma faaliyetlerinin neden avukatsız yürütüldüğünü sorduğumda bana bir açıklama yapmadılar. Sabahtan akşama kadar müvekkilimi avukat isteme hakkından vazgeçmesi ve 'suçunu itiraf etmesi' için iknaya çalıştılar." diye aktardı.

BİR BASKI YÖNTEMİ DAHA BULDULAR

İşgalciler, dört Kırım Tatarı hakkında Rusya Ceza Kanunun 205.6. maddesi (suçu bildirmeme, ihbar etmeme) uyarınca soruşturma başlattı. Sözde FSB soruşturma görevlisi Valeriy Şerstyukov’un iddiasına göre, alıkonulan Kırım Tatarları 2015 yılında VKontakte sosyal medya ağında, Umitcon Dadajonov diye biriyle yazıştı. FSB’nin verilerine göre ilgili şahıs DAEŞ terör örgütünün faaliyetlerine katıldı. İşgalciler, dört Kırım Tatarının bunu bildiğini ileri sürdü ve onları ilgili bilgileri polise bildirmemekle suçladı.

KIRIM’DA BİR TOPLU BASKIN DAHA

Bilindiği gibi, işgalci güçler 31 Ağustos 2020 tarihinde; Ayder Ablakimov, Ayder Kadırov, Ridvan Umerov ve Enver Topçu olmak üzere dört Kırım Tatarının evinde arama düzenledi. Aramadan sonra dört Kırım Tatarı alıkonulmuştu.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.