SON DAKİKA
Hava Durumu

Baltık ülkeleri, Ukrayna'nın Kırım'ı işgalden kurtarma çabalarına destek verdi

Baltık ülkeleri, Ukrayna'nın Kırım'ı işgalden kurtarma çalışmalarına destek verdi

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Baltık ülkeleri, Ukrayna'nın Kırım'ı işgalden kurtarma çabalarına destek verdi

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Estonya, Litvanya, Letonya Parlamentoları Dışişleri Komiteleri Başkanları ile bir araya geldi. Komite Başkanları görüşmede, Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarmaya yönelik çabalarına destek verdiklerini teyit etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Estonya, Litvanya, Letonya Parlamentoları Dışişleri Komiteleri Başkanlarının Ukrayna’ya resmi ziyaret düzenlediği bildirildi. Ziyaret çerçevesinde Baltık ülkeleri Dışişleri Komiteleri Başkanları, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar EMİNE CEPPAR, KIRIM PLATFORMU HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Görüşme sırasında Bakan Yardımcısı Ceppar, Baltık ülkeleri temsilcilerine, işgal altında bulunan Kırım’daki durumu anlattı ve Ukrayna’nın yarımadayı işgalden kurtarma çabaları hakkında bilgi verdi. Bununla birlikte Ceppar yaptığı konuşmada, Rus işgalci yönetiminin Kırım’daki ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Baltık ülkelerine uluslararası örgütlerinde Ukrayna’ya verdikleri destek için teşekkür eden Ceppar, “Rusya’nın askeri olanaklarını genişleten Kırım ve Karadeniz bölgesinin askerileştirilmesi, Ukrayna yanı sıra Avrupa’nın da güvenliği için tehditler oluşturuyor.” dedi. Bakan Yardımcısı Ceppar, Kırım Platformu girişimi hakkında bilgi vererek, amaçları ve görevleri ilerletme açısından Platformun parlamento düzeyinin büyük bir rol oynayacağını vurguladı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.