SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya ve İsveç: Ukrayna silahlarını, Kırım'ı işgalden kurtarmak için kullanma hakkına sahip

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2022 00:27
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 00:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya ve İsveç: Ukrayna silahlarını, Kırım'ı işgalden kurtarmak için kullanma hakkına sahip

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Ukrayna ordusunun, ülkelerinden sağlanan askeri teçhizatı, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak için kullanma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün Stockholm’de bir araya geldi. Görüşmeden sonra iki başbakan ortak basın konferansı düzenledi. Bir gazetecinin, “Ukrayna ordusu Kırım'ı işgalden kurtarmak için Almanya ve İsveç'ten alınan silahları kullanabilir mi?” sorusunu cevaplayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Silah sağlayarak Ukrayna’ya destek veriyoruz. Bu silah, Ukrayna toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunsun diye sağlanıyor.” dedi.

Öte yandan Ukrayna’ya silah desteği sağlama kararını tarihi bir karar olarak nitelendiren Andersson, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ve savunulması söz konusu. Ukrayna bunun için silahları kullanıyor… Rusya bu savaşı kazanmamalı. Bu Ukrayna için, bizim için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi 2014'ten sonra Kırım'ı askeri üsse dönüştüren Rusya, yarımadadan Ukrayna anakarasındaki yerleşim yerlerine saldırılar düzenliyor. Ayrıca işgal altındaki Kırım'dan Rus işgal güçlerinin kontrolü altında bulunan Herson ve Zaporijjya bölgelerine asker, askeri teçhizat ve mühimmat sevk ediliyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.