SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT Parlamenter Asamblesi, işgal altındaki Kırım ve Donbas bölgelerine yönelik kararı kabul etti

AGİT Parlamenter Asamblesi, işgal altındaki Kırım ve Donbas bölgelerine yönelik kararı kabul etti

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2021 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2021 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT Parlamenter Asamblesi, işgal altındaki Kırım ve Donbas bölgelerine yönelik kararı kabul etti

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Kırım ve Donetsk ile Lugansk bölgelerinin Rus işgalini kınayan kararı kabul etti. Karar, Rus heyetinin şiddetli direnişine rağmen kabul edildi.

Ukrayna Parlamentosu’nun AGİT Parlamenter Asamblesi Heyeti Başkanı Mıkıta Portulayev, AGİT Parlamenter Asamblesinin, Kırım ve Donetsk ile Lugansk bölgelerinin işgalini kınayan acil kararı kabul ettiğini bildirdi. Ukrayna tarafından sunulan kararın, Rus heyetinin ve Rusya’nın etkisi altında bulunan ülkelerin direnmesine rağmen kabul edildiğine dikkat çeken Portulayev, "Kararda, işgal altında bulunan Kırım ve Donetsk ile Lugansk bölgelerindeki insan hakları ihlalleri ayrıca işgal edilen Kırım’ın devam eden askerileştirilmesi, işgal altındaki bölgelerde yaşayan Ukrayna vatandaşlarına Rus vatandaşlığının dayatılması kınanıyor. AGİT Parlamenter Asamblesi, Ukrayna’nın sunduğu kararı kabul ederek; işgalci devlet ve Ukrayna ile çatışmanın başlatıcısı ve tarafı olarak Rusya’dan bir kere daha işgal ettiği Ukrayna topraklarını terk etmesini ve uluslararası hukukun büyük ölçekli ihlallerini durdurmasını talep etti." diye belirtti. Kararda, Rusya’nın Kerç Boğazı’nı ve Azak Denizi’ni engelleme girişimleri kınandı.

RUSYA, AGİT'TE TEHDİTLER SAVURDU!

Ukrayna Temsilcisi Portulayev, Rusya'nın söz konusu kararın kabul edilmesi halinde AGİT Parlamenter Asamblesinden çekilmekle tehdit ettiğini, ancak çoğu ülkenin yine de karara destek verdiğini aktardı. Kırım ve Donetsk ile Lugansk bölgelerinin Rus işgalini kınayan karar oylanarak kabul edildikten sonra Rusya heyeti salonu terk etti.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

AGİT Parlamenter Asamblesinin, Kırım ve Donetsk ile Lugansk bölgelerinin işgalini kınayan acil kararı kabul etmesini yorumlayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Söz konusu kararın kabul edilmesi, bir kere daha uluslararası toplumun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınama konusundaki birliğini teyit etti." ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.