SON DAKİKA
Hava Durumu

Ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsağın acilen ameliyat olması gerekiyor

Rus cezaevinde alıkonulan ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un acilen kalp ameliyatı olması gerektiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 18:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsağın acilen ameliyat olması gerekiyor

Rus işgali altındaki Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına mahkûm edilen ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsak, yurttaş gazeteci Amet Süleymanov, acilen kalp kapakçığı değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyuyor.

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtına konuşan Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov’un eşi Lilya Lyumanova, eşinin Rusya’daki Vladimir cezaevine sevk edildikten sonra sağlık durumunun daha da kötüleştiğini aktardı. Eşinin acilen kalp kapakçığı değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyduğunu belirten Lilya Lyumanova, “Şu an ameliyat yapılmazsa yük ikinci kalp kapağına gidecek ve bir değil iki kalp kapağının değiştirilmesi gerekecek." dedi.

Siyasi tutsak Süleymanov, ev hapsindeyken devlet hastanesine ameliyat için başvurmuştu ancak tedavi olamamıştı. Lyumanova cezaevi revirinin müdürü ile eşinin sağlık durumunu görüştüğünü belirterek, “Revirdeki doktorlar Moskova’daki kardiyoloji merkezine ameliyat talebinde bulunduklarını söyledi ama bu bilgiyi doğrulayan resmî bir belge yok.” dedi.

Mayıs 2024’te Süleymanov hapisteyken hipertansif bir kriz geçirdi. Yüksek tansiyon nedeniyle siyasi tutsak sürekli burun kanaması, sık sık baş dönmesi ve nefes darlığı çekiyor. Kalpteki kronik sorunlar kan damarlarını da etkiledi.

Eşine gerekli ilaçları cezaevine devamlı gönderdiğini aktaran Lyumanova, “Bazı ilaçları ona iletiyorlar. Bazılarını ise depoya gönderiyorlar. Revir müdürü onay vermeden ilaçlar eşime teslim edilmiyor.” şeklinde konuştu.

RUS MAHKEMESİ SÜLEYMANOV'U TAHLİYE ETMEYİ REDETTİ

Vladimir'deki Frunzenskiy Bölge Mahkemesi, 29 Mart 2024 tarihinde yapılan duruşmada ağır kalp hastalığına rağmen Amet Süleymanov'u tahliye etmeyi reddetti. Yapılan muayene sonucunun siyasi tutsağın sağlık durumunun önemli derecede kötüleştiğini göstermesine rağmen Rus yetikiler Süleymanov'un sağlık durumunun "yeterince ağır olmadığını" ileri sürdü.

Avukatlar söz konusu karara itiraz etti ancak Temmuz 2024’te Rusya Temyiz Mahkemesi itirazı reddetti.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK AMET SÜLEYMANOV’UN DAVASI

Kırım Tatarı Amet Süleymanov Mart 2020’de sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde yasa dışı olarak alıkonuldu. Ağır kalp hastası olduğu için “soruşturma” ve “yargılama” süreci boyunca Süleymanov ev hapsinde tutuldu. 29 Ekim 2021 Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölgesi Askeri Mahkemesi, Kırım Tatarı hakkında 12 hapis kararı aldı. Daha sonra Rus temyiz mahkemesi, 9 Şubat 2023’te Süleymanov hakkında alınan kararı onadı. Davanın temyiz incelemesi sona erdiğinde, Amet Süleymanov alıkonularak tutukevine götürüldü.

ÖLÜM CEZASI OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR 

Kırım Tatar siyasi tutsağın eşi Lilya Lyumanova, “Sağlık durumu ile hapishanedeki  koşullar uyumsuz olduğu için bu cezayı ölüm cezası olarak değerlendiriyoruz. Amet'in pek çok hastalığı var. Bunlar kalp, akciğer, mide ve eklem hastalıkları.” açıklamasında bulundu.

KALP HASTASI İÇİN BU CEZA ÖLÜM CEZASINA EŞDEĞER

Arteriyel ve mitral kalp yetmezliği sağlık sorunuyla mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un acil kalp kapağı değiştirme ameliyatı olması gerekiyor. Mahkeme süreci boyunca avukatlar, Süleymanov’un bu şekilde cezalandırılmasının yanlış olduğunu savundu. Mahkeme kararını değerlendiren avukat Lilya Gemeci söz konusu kararın Amet Süleymanov için “ölüm cezası” olduğunu vurguladı.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE VEFAT ETTİ

Şubat 2023'te 2 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın Rus hapishanelerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.