SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev'in Kırım'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2021 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 00:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev'in Kırım'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi

ABD, Bulgaristan Cumhurbaşkanının Kırım'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. ABD’nin Sofya Büyükelçiliğinden yapılan açıklama ile Kırım'ı "Rus toprağı" olarak nitelendiren Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in son açıklamalarından derin endişe duyulduğu vurgulandı.

Bulgaristan'da Pazar günü yapılan seçimleri kazanan ve ikinci dönem görevine başlayan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in, Rusya'nın 2014 yılında işgal ettiği Kırım'la ilgili skandal açıklamaları gündem olmaya devam ediyor. Rus işgali altındaki Ukrayna toprağı Kırım’a, “Rus toprağı” diyen, Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisiz olduğunu ve kaldırılması gerektiğini savunan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e tepkiler sürüyor. ABD'nin Sofya Büyükelçiliğinden bugün konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"ABD, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in Kırım'ı 'Rusya toprağı' olarak nitelendirdiği son açıklamalarından derin endişe duyuyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), G7, Avrupa Birliği ve NATO, Rusya'nın yarımadayı ilhak etme girişimine ve devam eden işgaline rağmen, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğu konusunda net olarak birleşti. Bulgaristan dahil hepimiz, Ağustos ayında Kırım Platformu Zirvesi'nde Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Rusya'nın yarımadayı yasadışı olarak ele geçirmesini ve işgalini meşrulaştırma çabalarını tanımadığımızı ve ilhakı kabul etmeyeceğimizi ilan ettik. Son günlerde Washington ve Sofya'daki Bulgar hükumetine derin endişelerimizi ilettik."

KIRIM’A “RUS TOPRAĞI”(!) DEMİŞTİ

Bulgaristan’da 19 Kasım 2021 tarihinde seçim öncesinde, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve muhalif aday Anastas Gercikov, BNT ulusal televizyon kanalında yayınlanan tartışma programına katılmış, Radev burada skandal bir beyanatta bulunmuştu. Yayınlanan tartışma sırasında, muhalif aday Gercikov’un Kırım’a Ukrayna toprağı demesine karşılık olarak Radev, “Şu an Kırım Rus toprağı, öyle değil mi?” ifadesini kullanmıştı.

BULGARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Bulgaristan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Radev’in sözlerini kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan Büyükelçisi Kostadin Kojabashev’i bakanlığa çağırmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçiye Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından bu tür açıklamaların yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtilirken mevcut cumhurbaşkanının sözlerinin Sofya’nın, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen resmi tutumuyla “kesinlikle uyuşmadığı” vurgulanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.