SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den Rusya'ya Kırımlı tutsakları serbest bırakma çağrısı

AB'den Rusya'ya Kırımlı tutsakları serbest bırakma çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den Rusya'ya Kırımlı tutsakları serbest bırakma çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya bir kez daha yasa dışı olarak alıkonulan tüm Kırımlı tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, AB’nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek vermeye devam ettiği ifade edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi oturumu dün düzenlendi. Oturumda açıklama yapan AB’nin AGİT Daimi Temsilciliği, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdikleri desteği hatırlatarak, "Rus silahlı kuvvetlerinin saldırgan eylemleri sonucu Şubat 2014'ten bu yana devam Ukrayna toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlalini ve Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentinin tanımadığımız yasa dışı ilhakını kararlı bir şekilde kınıyoruz. Avrupa Birliği, kısıtlayıcı tedbirler de dahil olmak üzere tanımama politikasının tam olarak uygulanmasına bağlı kalacaktır." ifadeleri kullanıldı.

AB’nin Kırım'daki insan hakları ihlallerini dile getirdiği açıklamasında, "Ukrayna’ya ait ve yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım Yarımadası’nda, Kırım Tatar kökenli kişiler de dahil olmak üzere  yasa dışı alıkonulan ve uluslararası hukuka aykırı olarak suçlu bulunan kadın ile erkeklerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." denildi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da 74’ü Kırım Tatarı olmak üzere 109 kişi, dini veya siyasi nedenlerle özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.