SON DAKİKA
Hava Durumu

40’tan fazla Kırımlı siyasi tutsak acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadırov, Rus esaretinde bulunan 40’tan fazla Kırımlı siyasi tutsağın acil tıbbi bakımına ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
40’tan fazla Kırımlı siyasi tutsak acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

Rus işgali altındaki Kırım'da işgalcilerin Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde davalar çerçevesinde alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların en az 40’ı acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyuyor ancak Rusya uluslararası hukuku ihlal ederek tutsakları tıbbi bakımından mahrum bırakıyor.

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadırov, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirilen "Kırım ve Barış Formülü: İnsani Boyut" isimli panelde yaptığı konuşmada 40’tan fazla Kırımlı siyasi tutsağın acil tıbbi bakımına ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Kadirov, “Bu insanlar, hukuksuz hapis cezalarının süresini değil, daha ne kadar yaşayabileceklerini hesaplıyor. Siyasi tutsaklara tıbbi yardım yapılmıyor ayrıca onlar onur ve insani muamele hakkından yoksun bırakılıyor.” dedi.

Rus hapishanesinde 40 kg kilo kaybeden Tofik Abdulgaziyev'in sağlık durumuna dikkat çeken Kadırov, bağımsız bir tıp komisyonunun Abdulgaziyev'in sahip olduğu hastalığıyla cezaevinde tutulmaması gerektiğini doğruladığını belirtti. Ayrıca konuşmasında ağır hasta Amet Süleymanov ve Irina Daniloviç’in durumlarını anımsattı.

KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLARIN SAYISI: 219

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Temsilciliği, Ağustos 2024’te Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetim tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsakların sayısının 219’a çıktığını bunlardan 133’ünün Kırım Tatarı olduğunu bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.