SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zorla Çalıştırma

QHA - Kırım Haber Ajansı - Zorla Çalıştırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zorla Çalıştırma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma: Uluslararası markaların karanlık yüzü ortaya çıktı Haber

Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma: Uluslararası markaların karanlık yüzü ortaya çıktı

Türk yurdu Doğu Türkistan'da, Çin'in tarım sektöründe uyguladığı zorla çalıştırmadan elde edilen ürünler, küresel tedarik zincirlerinde satılarak büyük markaların mallarında şaibe yaratıyor.  Ünlü Alman araştırmacı Adrian Zenz'in hazırladığı yeni rapor, zorla çalıştırmanın boyutlarını ve bunun uluslararası markalarla olan bağlantılarını ortaya koyuyor. ZORLA ÇALIŞTIRMA TARIM SEKTÖRÜNDE YAYGINLAŞIYOR Adrian Zenz'in 15 Aralık 2024 tarihinde yayımladığı raporu; Çin'in Doğu Türkistan'daki domates, biber, kadife çiçeği ve stevia üretiminde Uygur Türklerini modern köle olarak kullandığını gözler önüne seriyor. Rapor, bölgede zorla çalıştırılan Uygur Türklerini, binlerce Uygur çiftçinin arazilerinin Çinli şirketlere verilmesini ve Çinli tarım şirketleri için çalıştırıldığını anlatıyor. Bu durum, küresel tarım ürünleri pazarında ciddi etik sorunlar doğuruyor. UYGUR TÜRKLERİNİN ARAZİLERİ GASP EDİLİYOR Doğu Türkistan'da yapılan kitlesel arazi gaspı, binlerce Uygur çiftçisinin toprağını kaybetmesine yol açtı. Zenz, bu durum ile ilgili, "Bu şirketlere ve raporda adı geçen diğer şirketlere, Xinjiang’daki devlete ait kuruluşlarla iş birliğini derhal durdurmalarını, zorla çalıştırma ve zorunlu arazi transfer planlarıyla lekeli malları tedarik zincirlerinden çıkarmalarını, ön inceleme süreçlerini gözden geçirmelerini ve güçlendirmelerini, tedarikçilerden Xinjiang’la olan fiili ve olası tedarik zinciri bağlantılarını tam olarak açıklamalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 2001-2021 yılları arasında arazi kullanım transferlerinin yüzde 50 oranında arttığı belirtiliyor, bu da zorla çalıştırmanın boyutlarını gözler önüne seriyor. ÜNLÜ MARKALARDAN KRAFT HEINZ, NESTLÉ VE DEL MONTE’YE SUÇLAMA Rapora göre, büyük küresel markalar zorla çalıştırma uygulamalarına göz yummakla suçlanıyor. Dünyaca ünlü markalardan Kraft Heinz, Nestlé, Del Monte ve diğer markaların, Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma ve arazi gaspı ile kirlenmiş tedarik zincirlerinden ürün aldıkları kaydediliyor. TÜKETİCİLERİ ALDATAN MARKALAR Zorla çalıştırmayla üretilen domates, biber ve stevia gibi tarım ürünlerinin, 62 uluslararası şirketin tedarik zincirlerinde dünya çapında satıldığı belirtiliyor. Bu durum, tüketicileri yanıltan ve sömürü döngüsünü sürdüren güvenilir yerel marka adları altında gerçekleştiriliyor.

Uygur Soykırımı'na karşı çıkan şirketlere Çin'den göz dağı! Haber

Uygur Soykırımı'na karşı çıkan şirketlere Çin'den göz dağı!

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım ve insan hakları ihlalleri nedeniyle hammadde ve ürün alımını durduran küresel çaptaki büyük şirketler, Pekin yönetiminin baskılarıyla karşı karşıya kalıyor. Geçen hafta Çin Ticaret Bakanlığı, Doğu Türkistan'da üretilen pamuk ve kıyafetlere yönelik yaptırım kararı alan Amerikan PVH firmasına "ayrımcı önlemler" gerekçesiyle soruşturma açıldığını duyurdu. New York merkezli PVH, Van Heusen, Tommy Hilfiger ve Calvin Klein gibi tanınmış markaları bünyesinde barındırıyor. 30 GÜN SÜRE: BELGELER İSTENİYOR Çin yönetimi, PVH'ye gerekli belgeleri teslim etmesi için 30 gün süre tanıdı. Eğer firmanın Çin yasalarını ihlal ettiğine hükmedilirse, para cezası ile birlikte çalışanlarına seyahat kısıtlamaları getirilebilir ve hatta şirketin Çin'den yaptığı ihracat durdurulabilir. Çin Ticaret Bakanlığı, PVH’nin Doğu Türkistan'dan pamuk ve kıyafet alımını durdurarak yasaları çiğnediğini iddia ediyor. Çin, 2020 yılında "Güvenilmez Tüzel Kişi Listesi" uygulamasını devreye sokarak, ulusal güvenliğini tehdit ettiğini ileri sürerek bazı yabancı şirketleri yaptırım listesine aldı. New York Times PVH'ye açılan soruşturmanın, bu kuralın Doğu Türkistan'daki üretimlere yönelik yasaklara uyan bir firmaya karşı ilk kez uygulandığına dikkat çekti. ABD, 2022'de Doğu Türkistan'da üretilen pamuklu ürünlerin, Uygur Türklerini zorla ve karşılıksız olarak çalıştırdığı için ülkeye getirilmesini yasaklamıştı. TEDARİK ZİNCİRİNDE BELİRSİZLİK Çin'deki Amerikan Ticaret Odasının direktörü Sean Stein, bu hamlenin tehlikeli olduğunu belirterek, tüm sektörlerdeki şirketlerin bu durumu yeniden değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Birçok firma, bu durumun risklerinin arttığını düşünüyor. Daha önce H&M ve Nike gibi markalar, Doğu Türkistan'dan pamuk tedarik etmeyi bırakmıştı. ZORLA ÇALIŞTIRMA VE UYGUR SOYKIRIMI Doğu Türkistan zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla gündeme geliyor. İnsan hakları örgütleri, bölgede yaklaşık 3 milyon kişinin zorla toplama kamplarına yerleştirildiğini belirtiyor. ABD ve bir çok Batılı devlet, Doğu Türkistan'daki Uygur Tükrlerine yönelik Çin'in uyguladığı poltikaları "soykırım" olarak parlamentolarından geçirdi. Fakat Çin yönetimi soykırım poltikasını reddediyor. Bu gelişmeler, uluslararası ticaretin nasıl şekilleneceği ve şirketlerin tedarik stratejileri üzerinde büyük etki yaratacak gibi görünüyor.

ABD'den Çin'e Doğu Türkistan yaptırımı! Haber

ABD'den Çin'e Doğu Türkistan yaptırımı!

ABD, "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası" çerçevesinde Doğu Türkistan'dan üretim yapan 2 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli çelik şirketi Baowu Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sincan Bayi Demir ve Çelik Şirketi ile aspartik asitten yapay tatlandırıcı üreten Çangcou Guanghui Gıda Katkı Maddeleri Şirketinin, Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı tespiti ile yaptırım listesine alındığını duyurdu. Söz konusu karar, bölgedeki insan hakları ihlâllerinin ve zorla çalıştırmanın ciddi bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha ortaya koydu. YAPTIRIM KARARI SOYKIRIM İÇİN YETERSİZ ABD İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Robert Silvers, 3 Ekim 2024 tarihinde konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, yaptırım kararının ABD'nin tedarik zincirlerini zorla çalıştırmadan arındırma kararlılığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bununla birlikte bu adımların, Doğu Türkistan'daki soykırım ve insan hakları ihlalleri karşısında dünya genelinde etkili bir tepki oluşturması için yetersiz kalacağını belirtti. TÜRK VE MÜSLÜMAN DEVLETLER SESSİZ Doğu Türkistan'da uygulanan zorla çalıştırma programları, Türk ve Müslüman halka yönelik soykırım ve baskının bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak, bölgedeki bu insanlık suçlarına karşı Türk ve Müslüman devletlerin çoğu hâlâ sessiz kalmayı tercih ediyor. Bu durum, uluslararası toplumda büyük bir kaygı yaratıyor. Bugüne kadar ABD, 75 Çinli şirketi Doğu Türkistan'da zorla çalıştırılan iş gücü kullandıkları veya zorla çalıştırma yoluyla elde edilen ürünlere yer verdikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. Bu durum, uluslararası camianın Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmesi gerektiğinin bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.