Nariman Celal, Kırım’daki yasa dışı seçimleri değerlendirdi
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, işgalci Rusya’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentinde düzenlediği sözde yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi.
KTMM Başkan Yardımcısı Celal, 9 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Kremlin tarafından Kırım’da düzenlenen sözde seçimin sona erdiğini belirterek, “Bu sefer de Rus yetkililer, seçmenlerin bir şekilde sandıklara gelmesini sağlamak amacıyla oy verme sürecini üç güne uzattı.” dedi. Ayrıca Celal, işgalcilerin yüksek katılım oranı sağlamak için her seçimde kamu çalışanları, öğretmen ve üniversite öğrencilere baskı uyguladığını anımsattı.
İşgalcilerin aktardığı bilgilere göre ilk iki günde katılım oranının ancak yüzde 26’ya ulaştığını belirten Nariman Celal, “Nihayet, üç günlük sıkı çalışmanın ardından, tüm Kırım'da seçimlere ‘istekli’ ve ‘zorla’ katılan kişiler katılım oranını yüzde 44,51'e çıkardı.” değerlendirmesinde bulundu.
Akyar’da ise seçime katılım oranın yüzde 49,05 olduğunu kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı, “Ne diyelim, her zaman biliyorduk ki, işgalden kurtarma esnasında orada daha iyi temizlik yapmamız gerekecek." ifadelerini kullandı.
UKRAYNA VE AB: KIRIM'DA YAPILAN SÖZDE SEÇİM HÜKÜMSÜZDÜR
Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi 6-8 Eylül 2024 tarihinde yerel seçim düzenledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 7 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada sözde seçimlerin, uluslararası hukukun norm ile ilkelerine aykırı olarak yapıldığını ve bu durumun Rusya'nın siyasi sistemini gayrimeşrulaştırdığını belirtmişti.
Avrupa Birliği (AB) ise işgalci Rusya’nın, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti dahil olmak üzere Ukrayna'nın geçici olarak Rus işgali altında bulunan topraklarında sözde yerel seçim düzenlemesini kınayarak hukuken geçersiz olan söz konusu oylamanın sonuçlarını tanımadığını duyurdu.
SÖZDE SEÇİM ÖNCESİNDE KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE “UYARI KAĞITLARI” DAĞITILMIŞTI
KTMM Başkanı Refat Çubarov, sözde yerel seçim öncesinde işgalcilerin “uyarı” kağıtları dağıtarak Kırım Tatarlarını korkutmaya çalıştığını belirtmişti. Ayrıca işgalci yönetimin seçimdeki katılım oranının yüksek olmasını sağlamak için farklı baskı yöntemlerine başvurduğu aktarılmıştı.