Ukrayna'nın yeniden inşası İstanbul'da konuşuldu
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinin girişimiyle Türkiye ve Japonya'dan hükûmet ve iş çevrelerinin temsilcilerinin katıldığı "7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İş Birliği Konferansı" çerçevesinde, 1 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da, Ukrayna'nın yeniden inşasını konu alan ayrı bir panel tertip edildi.
Türk ve Japon müteahhitlik firmaları arasında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonunda düzenlenen konferansa çevrim içi olarak katılan Ukrayna'nın Yeniden Yapılandırılmasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Toplum ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksiy Kuleba, Türkiye ve Japonya'yı gelecek için umut verici yatırımlar olan Ukrayna'nın yeniden inşasına yönelik projelere aktif olarak katılmaya çağıran bir konuşma gerçekleştirdi.
Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) ise, konuşmasında Onur, Doğuş ve Çalık Enerji gibi başarılı projelerden örnekler vererek Türkiye ve Japonya'ya destekleri için teşekkür etti. Bodnar ayrıca, Ukrayna vatandaşlarının acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere altyapı restorasyonu için mevcut öncelikleri paylaştı.
Vasıl Bodnar, ilgili projelerin seçimi ve uygulanmasında gerçek zamanlı şeffaflık sağlamak üzere uluslararası ortakların desteğiyle oluşturulan DREAM (Hesap Verebilir Yönetim için Dijital Restorasyon Ekosistemi) dijital platformu da dahil olmak üzere, yabancı şirketlerin Ukrayna'nın yeniden inşasına katılmaları için mevcut mekanizmalar hakkında bilgi verdi.
Konferans kapsamında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, “Türkiye, Japonya ile müteahhitlik alanında tarihî bir başarıya sahip. Japon firmalarıyla Dubai, Katar, Irak, Basra, Türkmenistan gibi yerlerde başarılı ortak projeler yürüttük. Hem ülkeler hem de iş alanları farklı olsa da Türkiye ve Japonya, birlikte çalışmak konusunda istekli ve uyumlu. Diplomatik ilişkilerimizin 100. yılında büyük hedeflerimiz var. Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerini şu anda gerçekleştiriyoruz. Japonya'nın ülkemizde yaklaşık 4 milyar dolar yatırımı var ve bu tutarın artırılması amacıyla yapılan anlaşmaya yatırım bölümünü eklemeye çalışıyoruz. Türkiye, Afrika'da yetkinliğini ve riskli coğrafyalarda iş yapabilme kabiliyetini dünyaya göstermiştir. Bugün Ukrayna'da savaş sırasında projeler gerçekleştirerek bunu bir kez daha ispatlamıştır. Japonya'nın sahip olduğu teknolojik avantaj, finans gücü ve kalite ile Türkiye'nin deneyimi bu coğrafyalarda birleşmeli. Birlikte Ukrayna'yı yeniden inşa edip ekonomik olarak üç ülkeyi de kalkındırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Panel kapsamında ayrıca Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, TMB, Japonya Arazi, Altyapı ve Turizm Bakanlığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Japonya Dış Ticaret Örgütü (JETRO) temsilcileri ile çok sayıda Türk ve Japon şirketi de Ukrayna'nın yeniden inşasına katılım konusunda destek ve bilgi veren konuşmalar yaptı.