Ukrayna, sözde Yalta heyetinin ziyaretine ilişkin Türkiye'den açıklama talep etti!
Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetiminin uluslararası hukuku ve normları hiçe sayarak Türkiye'deki kurumlarla işbirliği yapma girişimleri Ukrayna’nın gözünden kaçmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Yalta'daki Rus işgal yönetimi temsilcilerinin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin durumuna ilişkin Türkiye tarafından resmi açıklama talebinde bulundu.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, dün akşam sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Yalta'daki Rus işgal yönetimi temsilcilerinin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyareti hakkında bilgi aldıklarını aktararak, “Bu durumu son derece ciddiye alıyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgal yönetimi temsilcilerinin ziyaretinin durumuyla ilgili olarak Türk tarafından resmi açıklama talebinde bulundu.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası hukuk normlarına göre Kırım Yarımadası’nın, Rusya'nın geçici işgal altında bulunan Ukrayna topraklarının bir parçası olduğunu hatırlatan sözcü, “BM Genel Kurulu kararları, tüm tarafların Kırım'ın statüsünü sorgulayabilecek eylemlerden kaçınmasını gerektiriyor. İşgal yönetimleriyle temaslar kurma da buna dahil. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleyen Türk makamlarının Rusya'nın provokasyonuna gereken cevabı vermesini ve gelecekte tekrarına izin vermemesini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.
İŞGALCİ YETKİLİLERDEN SKANDAL TÜRKİYE ZİYARETİ
Rus işgali altındaki Kırım'ın işgalci yönetiminin kontrolündeki sözde Yalta Belediye Başkanı, işbirlikçi Yanina Pavlenko, 26-28 Ekim 2023 tarihlerinde Konya’da düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) tarafından düzenlenen UCLG Dünya Konseyi’ne katıldı. UCLG Dünya Konseyi’nde işgal altındaki Yalta’yı ilgili kuruma dahil etme kararı alındı.
KTMM BAŞKANI ÇUBAROV’DAN SKANDAL ZİYARETE TEPKİ
Kırım Tatar Mİlli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, sözde Yalta Belediye Başkanı, işbirlikçi Yanina Pavlenko’nun Türkiye’deki yetkililer tarafından kabul edilmesine tepki gösterdi. Yaptığı açıklamada Çubarov, “Rus işgalcileri Kırım’da, yerli Kırım Tatar halkına yönelik baskı ve zulmü yoğunlaştırırken, kibar Türk yetkililer, geçici olarak işgal edilen Kırım'dan gelen Rus suçluları ofislerinde kabul ediyor ve Kırım işbirlikçilerini, 2014 yılında dışarı atıldıkları, medeni dünyaya arka kapıdan sokmaya çalışıyorlar.” ifadelerine yer verdi.
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİNE SKANDAL ZİYARET: KIRIM'IN SÖZDE YÖNETİCİSİ KABUL EDİLDİ!
Türkiye, Kırım’daki Rus işgaline tepki gösterse de Kırım'daki işgalci yetkililer, Türkiye'deki kurumlarla işbirliği yapma girişiminde bulunmayı sürdürüyor. Rus işgali altındaki Kırım'ın Yalta kentinin Kremlin kontrolündeki sözde Belediye Başkanı Yanina Pavlenko’nun İstanbul’un Beylikdüzü Belediyesine “resmi” ziyaret düzenlediği ortaya çıktı. Pavlenko, sözde yönetiminin Beylikdüzü Belediyesi ile “kardeşlik anlaşması” imzalamaya hazırlandığını ileri sürdü.
Yalta’nın sözde Belediye Başkanı, işbirlikçi Yanina Pavlenko, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul Beylikdüzü Belediyesini ziyaret ettiğini duyurdu. İşbirlikçi açıklamasında, "İstanbul'un en güzel ve şirin ilçelerinden Beylikdüzü ile işbirliği ve kardeşliğe hazırlanıyoruz. Faaliyet alanlarını belirledikten sonra anlaşmaları imzalayacağız" ifadelerine yer verdi.
TÜRKİYE, KIRIM’IN İŞGALİNE TEPKİ GÖSTERİYOR
Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek veren Türkiye, Kırım'daki Rus işgaline başından bu yana tepki gösteriyor.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı 16 Mart 2023 tarihinde yayımladığı “Kırım’ın Yasa Dışı İlhakının Dokuzuncu Yıldönümü Hakkında” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
"Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından dokuz yıl önce bugün (16 Mart) düzenlenen gayrimeşru bir referandumla ve uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edilmiştir.
İlhakın yıldönümü vesilesiyle, bu durumu tanımadığımızı yineliyor, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz.
Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar Türklerinin durumu ülkemiz için her zaman önceliklidir. Türkiye, Kırım Tatar soydaşlarımıza tarihi vatanları Kırım’da, kendi kimliklerini muhafaza ederek, güven ve huzur içinde yaşamalarını teminen destek vermeye devam edecektir."
KIRIM’IN RUS İŞGALİ 2014’TEN BERİ DEVAM EDİYOR
Rus askerleri ilk olarak Kırım’a, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Bundan tam dokuz yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.
26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇.