SON DAKİKA
Hava Durumu

#Yaptırımlar

QHA - Kırım Haber Ajansı - Yaptırımlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaptırımlar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ermenistan ve Kazakistan bankaları, Rus ödemelerini bloke ediyor! Haber

Ermenistan ve Kazakistan bankaları, Rus ödemelerini bloke ediyor!

Ermenistan, Kazakistan ve Hong Kong bankaları, Rus şirketlerinin işlemciler, mikro devreler ve diğer elektronik ürünleri için ödemelerini bloke etmeye başladı. RUSLAR İKİ HAFTADIR ÜRÜN ÖDEMELERİNE BLOKE SORUNU YAŞADI Rusya’nın “paralel ithalat” stratejisi kapsamında yaptırımları atlayarak ülkeye getirdiği ürünlere ilişkin Rus basını, son iki haftadır ürün ödemelerini bloke etme sorunuyla karşı karşıya kalmaya başladığını yazdı. Basit teknolojik cihazların yanı sıra son nesil telekomünikasyon ekipmanlarının, veri depolama sistemleri ve sunucularının ödemelerinin de bloke edildiği aktarıldı. RUSYA'NIN "ALTERNATİF YOLLAR" İLE ÖDEME YAPACAĞI ÖNE SÜRÜLDÜ Ermenistan ve Kazakistan’ın, ABD yaptırımlarından kaçınmak için ödemeleri bloke ettiği ifade edildi. Rus propaganda basını, “alternatif yollar” kullanılarak Rusya’nın ödeme yapabileceğini öne sürdü.  RUSYA, YAPTIRIMLARI ÜÇÜNCÜ ÜLKELER ÜZERİNDEN DELİYOR Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminin başlangıcından bu yana Rusya’ya uygulanan yaptırımlarda askeri teçhizat ve orduda kullanılabilecek ürünlerin satışı yasaklandı. Rusya yasaklı ürünleri Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Ermenistan gibi ülkeler başta olmak üzere üçüncü ülkeler üzerinden yaptırımları "baypas" ederek satın aldı. Alman basın kuruluşu Der Spiegel, 2023 yılının mayıs ayında tüm yaptırımlara rağmen Rusya Savunma Bakanlığının Kazakistan üzerinden mikro elektronik ürünler ve Çin’e ait insansız hava araçları almaya devam ettiğini ortaya çıkardı.

Putin Rus yetkililerden yaptırımlara rağmen uçak üretilmesini istiyor Haber

Putin Rus yetkililerden yaptırımlara rağmen uçak üretilmesini istiyor

Batı ülkelerinin, Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar etkisini gösteriyor. Yaptırımlar çerçevesinde Rusya’ya birçok ürünün ihracatı yasaklandığı için ülkede birçok fabrika üretim yapamıyor. Birçok parça yurtdışından temin edildiği için üretimi durdurmak zorunda kalan alanlardan biri de sivil havacılık oldu.  Bileşen eksikliği nedeniyle Rusya’da yeni uçaklar üretilemiyor ve mevcut uçaklar uluslararası standartlarına göre tamir edilemiyor. Rusya’da 2022 yılında hava taşımacılığıyla ilgili 130’dan fazla kaza meydana geldi. 2023 yılının ilk 10 gününde ise en ez 7 sivil uçak arıza yaptı. Tüm bunlara rağman diktatör Putin yetkililerden uçak üretimi başlatmayı talep ediyor. PUTİN'DEN "YAPTIRIMLAR BİZİ ETKİLEMİYOR" YALANI Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç gün önce düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında Batı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Rusya’yı etkilemediğini ileri sürdü. Ancak aynı toplantıda Rus diktatör, havacılık şirketlerinin hala üretime geçmediği için Başbakan Yardımcısı Denis Manturov’u azarlayarak şu ifadeleri kullandı: “Şirketler kimseyle sözleşme imzalamadı. Müdürler bana haber verdi. Neden aptala oyunuyorsunuz? Sözleşmeler ne zaman olacak? Bir ay içinde tüm işler halledilmeli. Hangi şartlarda yaşadığımızı anlamıyor muyuz? Bir ay içinde bu işleri bitirmenizi istiyorum. Elinizden geleni yapmaya çalışacağım değil tüm bunları bir ay içinde yapın”  YAPTIRIMLAR GİT GİDE ETKİSİNİ GÖSTERİYOR 2022’de Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar ilk başta beklendiği gibi ülkenin ekonomisini yok etmedi. Ancak yaptırımlar, makine mühendisliği ile havacılık başta olmak üzere petrol, doğalgaz ile diğer ürünlerin ihracatına kadar birçok alanı olumsuz etkiledi. Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra sadece birkaç ay içinde binden fazla yabancı şirket Rusya’dan çekildi. Rusya ithalatının yaklaşık dörtte biri kaybetti. Bileşen eksikliği nedeniyle teknoloji alanlarındaki üretim yüzde 80 düştü. Batı ülkeleri, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Bu nedenle zaman geçtikçe Rusya yaptırımların etkisini daha çok hissediyor.

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı Haber

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

AB Dışişleri Bakanlığı Toplantısından sonra, İran’da Molla rejimine karşı halkın ayaklanmasına neden olan Mahsa Emini’nin ölümünün ardından ülke çapına yayılan protestolara yapılan müdahalelerle ilgili 20 kişi ve bir kuruluşun yaptırım listesine eklendiğini açıkladı. Listedeki 20 kişi içerisinde, İranlı Tümgeneral Abdurrahim Musevi ve ona bağlı komutanlar, İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mecid Mirahmadi, İran Radyo ve Televizyon Kurumu (IRIB) Direktörü Peyman Cebelli ve yardımcısı Muhsin Burmahani ile bazı muhabirler, Meclisi üyesi Ahmed Hatemi gibi önemli isimler yer alıyor. Sözü geçen kuruluşun ise IRIB İran Radyo ve Televizyon Kurumu olduğu belirtildi. İŞGALCİ RUSYA’YA YARDIM EDEN KİŞİ VE KURULUŞLAR DA LİSTEDE AB’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden kişilere de yer verdiği yaptırım listesine, İran Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Hamid Vahedi, işgalci Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kullandığı insansız hava araçlarının tedarik ve geliştirilmesini üstlenen 4 kişi eklenirken, İran Devrim Muhafızları Ordusu için İHA’larla ilgili araştırma geliştirme ve üretim işlerini üstlenen 4 kuruluş da dahil edildi. AB, 17 Ekim 2022’de İranlı 11 kişi ve 4 kuruluşa ve 14 Kasım2022’de 29 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.