SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Verhovna Rada

QHA - Kırım Haber Ajansı - Verhovna Rada haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Verhovna Rada haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna Parlamentosundan Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü'nde devletlere ve uluslararası örgütlere çağrı Haber

Ukrayna Parlamentosundan Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü'nde devletlere ve uluslararası örgütlere çağrı

Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 11. yılında, Ukrayna Parlamentosu tarafından birçok devletin hükûmetine, uluslararası örgütlere ve parlamento temsilcilerine gönderilmek üzere bir karar tasarısı kabul edildi. Parlamentoda, "291" milletvekili tarafından desteklenen metinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne dikkat çekildi. Bildiride, Kırım'daki Rus işgalinin sona ermesini içeren devlet politikası açık bir şekilde ortaya konuldu. Ayrıca, Rusya'nın savaş suçlarını kınayan metin, uluslararası kamuoyuna önemli bir çağrı niteliği taşıdı. "KIRIM'IN ÖZGÜR OLMASI ADALETİN VE BARIŞIN SAĞLANMASI YOLUNDA SON NOKTA OLMALIDIR" Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Kabul edilen açıklama, sadece siyasî destek eylemi değil aynı zamanda Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasının kaçınılmaz olduğuna dair açık bir uluslararası mesajdır. Savaş, Kırım'ın işgaliyle başladı ve onun işgalden kurtarılması adalet ve barışın yeniden sağlanması yolundaki son nokta olmalıdır" ifadelerini kullandı. RUS İŞGALİNE DİRENİŞİN SEMBOLÜ: 26 ŞUBAT 2014 MİTİNGİ Kırım Tatar halkının tarihi yurdu Kırım'da, 26 Şubat 2014 tarihinde Rus işgaline karşı verilen destansı mücadelenin 11. yılında yüreği Kırım için atan herkes bir gün Tarak Tamgalı Gökbayrak'ın, özgür vatanına dönüşünü bekliyor. Mahzun ve mazlum Kırım Tatar halkı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının başladığı 26 Şubat tarihindeki direniş ruhunu halen ayakta tutuyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım milletvekillerini ve Kırım Parlamentosu Başkanını ikna edemeyince 26 Şubat 2014 tarihinde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak ve yarımadada durumun istikrarsız hale gelmesini önlemek için miting düzenleme kararı aldı. KTMM’nin çağrısıyla, binlerce kişi Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde toplandı. Eylemciler Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açtı ve “Yaşasın Ukrayna!”, “Kırım Ukrayna’dır!” sloganları attı. Bu tavır, Kırımlıların işgale direniş iradesini ortaya koydu.  Ukrayna yanlısı protestocular, Kırım Parlamentosunun, Ukrayna egemenliğini ihlal eden kararlar almasını engellemeyi amaçlıyordu. Ancak aynı anda, Rus yanlısı Sergey Aksyonov'un liderliğindeki gruplar da bölgenin Moskova'ya bağlanması için karşıt bir gösteri düzenledi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek için gelen çok sayıda Kırım Tatarının kararlığı sayesinde Kırım Parlamentosunun olağanüstü toplantısı engellendi. Bir günlük olsa da, Kırım Tatarları, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumuş oldu. 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü: Tarak Tamgalı Gökbayrak, özgür vatanına dönmeyi bekliyor! pic.twitter.com/TWGUAtuiNr — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 26, 2025

Ukrayna ve Türkiye meclis başkanları, ikili ilişkileri ve güncele konuları görüştü Haber

Ukrayna ve Türkiye meclis başkanları, ikili ilişkileri ve güncele konuları görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk, 4 Şubat 2025 tarihinde video konferans görüşmesi yaptı.  SON SALDIRILARDA YAŞANAN CAN KAYBI HAKKINDA BİLGİ VERDİ Görüşmede; Ukrayna cephesindeki son durum, ikili ilişkiler ve Ukrayna'daki savaşın sonlandırılması hususları ele alındı. Başkan Stefançuk, işgalci Rusya'nın Ukrayna'da kritik altyapı tesislerini hedef aldığını belirterek; son saldırılar neticesinde İzüm, Poltava, Harkiv, Zaporijjya, Odesa ve diğer kentlerde can kayıpları ile yaralanmalar yaşandığını söyledi. Ayrıca Stefançuk, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ortaklığa dikkat çektiği konuşmasında; Ukrayna'nın egemenliğine destek, adil bir barışın sağlanmasında Türkiye'nin rolü, parlamentolar arası ilişki, Kırım Platformu ve Ukrayna'nın yeniden inşası gibi konuları masaya yatırdı.  DESTEKLERİ İÇİN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ Görüşmeyle ilgili olarak bilgi aktaran Stefançuk, "Ukrayna, Türkiye ile stratejik ilişkilerine değer veriyor ve daha fazla desteğe sıcak bakıyor." dedi. Ruslan Stefançuk, desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. UKRAYNA'DA ADİL BİR BARIŞA İHTİYAÇ VAR TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise görüşme kapsamında adil bir barışın sağlanması için her iki ülkeyle etkileşim kurabilen tek ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerekli inisiyatifler için gayret etmeye devam edildiğini vurguladı. Kurtulmuş görüşmede, gelinen noktada barışa daha yakın olunduğunu ve barışın temin edilmesi için uluslararası camianın çok ciddi bir baskı ortaya koyması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca savaşın bir an önce durdurulması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Ukrayna'da daha fazla acının yaşanmaması için buna ihtiyaç olduğunu belirtti. TBMM olarak, Ukrayna'da başlayan topyekun savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna Parlamentosu ile yakın etkileşimde olduklarını aktaran Kurtulmuş, uluslararası konferanslarda ve platformlarda duruşlarını net bir şekilde ortaya koyduklarının altını çizdi. Ülkenin yeniden inşasına da işaret eden Kurtulmuş, Türk firmalarının Ukrayna ile yakın iş birliğinde olduğunu söyledi. KIRIM TATARLARI, GAGAUZ TÜRKLERİ VE AHISKA TÜRKLERİNE YÖNELİK YAKLAŞIM Ayrıca Kurtulmuş; Ukrayna'daki Kırım Tatarlarına, Gagauz Türklerine ve Ahıska Türklerine yönelik kapsayıcı yaklaşımlarından dolayı Ukrayna'ya teşekkür etti.

Ukrayna’dan sıkıyönetimde askerlerin yurt dışına gönderilmesi konusunda yeni düzenleme Haber

Ukrayna’dan sıkıyönetimde askerlerin yurt dışına gönderilmesi konusunda yeni düzenleme

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), sıkıyönetim esnasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (ZSU) birimlerinin yurt dışına gönderilmesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Ukrayna Milletvekili Yaroslav Jeleznyak (Yaroslav Zheleznyak), 15 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen genel kurulda; sıkıyönetim döneminde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birliklerinin başka ülkelere gönderilmesi ve orada kalmasına ilişkin belirli konuları düzenleyen 12378 sayılı yasa tasarısının kabul edildiğini aktardı. Kanun tasarısı, 317 milletvekili tarafından desteklendi. Yasa, sıkıyönetim süresince Ukrayna askerlerinin (tek başlarına veya birim olarak) ortak ülkelerin topraklarında bulunmasını öngörüyor. Yasaya göre, Ukrayna ordusu birimlerinin başka ülkelere gönderilmesi kararını, Ukrayna Cumhurbaşkanı alacak ancak bu kararın parlamento tarafından da onaylanması gerekecek. Parlamentoya gönderilen birimler hakkında: görev, toplam personel sayısı, silah ve askeri ekipman türü, bağlılık, kalış süresi ve uzatma koşulları, personel değişim mekanizması ve bakım düzenlemeleri gibi bilgiler sağlanacak. YASA TASARISI, RUS TOPRAKLARINI KAPSAMIYOR Öte yandan bu uygulamanın, askeri birliklerin saldırgan devletin topraklarında silahlı saldırıya karşı savunma yapması durumlarını kapsamadığı belirtildi. Tasarı, Ukrayna ordusunun ortak ülkelerden askeri ekipman almasını sağlayacak ve ilgili birimler, uzun eğitim süreçleri gerektiren ekipmanları kullanabilmek için personel ve teknik ekipmanla donatılacak. Yasa tasarısının uygulanması, ordunun ortak ülkelerden askeri teçhizat almasına katkıda bulunacak, ilgili birliklerin ise uzun eğitim süreçleri gerektiren personel ve teçhizatla donatılmasını sağlayacak.

Zelenskıy, Ukrayna ordusu için alınan o kararı imzaladı Haber

Zelenskıy, Ukrayna ordusu için alınan o kararı imzaladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) tarafından onaylanan "Yabancıların ve Vatansız Kişilerin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde Subay Olarak Görev Yapmasına İzin Veren" yasa tasarısını imzalayarak parlamentoya geri gönderdi. 10 Ekim 2024 tarihinde parlamento tarafından onaylanan yasa tasarısı kapsamında söz konusu kişiler; Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde, Devlet Özel Ulaştırma Hizmetinde ve Ukrayna Ulusal Muhafızlarında görev yapabilecek. Yabancı kişiler, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde daha önce er ya da çavuş olarak görev yapabiliyordu.  Bu kapsamda Ukraynalı askerler, askerî anlaşma sağlayarak Kuzey Koreli askerleri ordusuna alan işgalci Rusya'ya karşı gösterdiği mücadelesini güçlendirecek. KUZEY KORE ASKERLERİ RUSYA'DA Ukrayna istihbarat uzmanlarına dayandırılan bilgilere göre Vladimir Putin idaresindeki işgalci Rusya'nın Kuzey Kore ile gerçekleştirdiği savunma alanındaki iş birliği kapsamında, binlerce Kuzey Koreli askerin Rus ordusunda eğitim gördüğü duyurulmuştu. Ukraynalı istihbarat uzmanları, Rus ordusunda 3 bine yakın Kuzey Koreli personelin bulunduğu özel bir taburun kurulduğunu da bildirmişti. Ukrayna'da geniş yankı uyandıran bu iddialar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından doğrulandı. Ukrayna Parlamentosunun Genel Kurulunda 16 Ekim 2024 tarihinde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, istihbarat servislerinin verdiği bilgilerin doğru olduğunu, buna bağlı olarak Kuzey Koreli askerlerin Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaştığını belirtmişti. Ukrayna Kültür Bakanlığına bağlı Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi, Kuzey Koreli askerlere Rus yapımı askeri teçhizat sağlandığını gösteren bir video yayınlandı pic.twitter.com/p0BH3U7IRR — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 19, 2024 RUSYA İLE KUZEY KORE ARASINDA KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI Putin'in 19 Haziran 2024 tarihinde Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Ayrıca, iki ülke hükûmetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşmalar imzalanmıştı. Jong-un ile Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen toplantıda konuşan Putin, anlaşmanın "imzacı taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını içerdiğini" söylemişti. Kim Jong-un ise, Rusya'yı "en dürüst dost ve müttefik" olarak nitelendirirken, Putin'den "Kore halkının en sevgili dostu" olarak bahsettmişti. KUZEY KORE'DEN RUS İŞGALİNE DESTEK Kuzey Kore lideri ayrıca, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'nın anakarasına yönelik olarak yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimini tümüyle desteklediğini ifade etmişti. Putin, Pyongyang'ın Ukrayna konusundaki tutumunu "bağımsız politikasının bir başka kanıtı" şeklinde nitelendirmişti. Putin ayrıca Rusya'nın Kuzey Kore ile "askeri-teknik iş birliğini geliştirmeyi göz ardı etmediğini" söylemişti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.