Çin'in baskılarına maruz kalan ünlü Uygur Türkü şair yaşamını yitirdi
Çin rejiminin Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında milyonlarca Uygur Türkü hala işkenceye ve soykırıma maruz kalıyor. Toplama kamplarında sıradan insanların yanı sıra aydınlar, akademisyen ve bilim insanları da bulunuyor. Birçok ünlü Uygur Türkü akademisyen, bilim insanı ve aydınlar toplama kamplarında işkenceyle öldürülüyor.
UYGUR TÜRKÜ ŞAİR HAYATINI KAYBETTİ
Uygur Türklerinin kahramanlık öykülerini ve milli değerlerini yazıya döken ünlü Uygur Türkü Şair Abdulla Savut'un yıllardır toplama kampında işkence çektiği biliniyordu. Çin merkezli sosyal medya platformlarında ve ilgili devlet kuruluşlarından alınan bilgilerde, Savut'un toplama kampından çıktıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği ifade edildi. 72 yaşındaki Savut, Çağdaş Uygur Edebiyatında önemli bir figür olarak biliniyordu. Halk arasında en sevilen ve beğeni toplayan ünlü romanların yazarıydı.
2017'DE ÇİN KAMPLARINA ATILMIŞTI
Savut, 2017 yılında Çin rejimi tarafından etnik ayrılıkçılığı savunmak ve ülkeyi bölmeye teşebbüs etmek suçlamasıyla gözaltına alınarak toplama kampına hapsedilmişti. Şair Savut şiir ve romanlarında, Doğu Türkistan’da yaşanan önemli devirleri anlatmış ve Uygur tarihindeki kahramanların karakterlerini ince ayrıntılarla halka sunmuştu.