SON DAKİKA
Hava Durumu

#Uygur Türkü Kadınlar

QHA - Kırım Haber Ajansı - Uygur Türkü Kadınlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uygur Türkü Kadınlar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünya, Doğu Türkistan'daki kadınların uğradığı zulüm karşısında sessizliğini koruyor! Haber

Dünya, Doğu Türkistan'daki kadınların uğradığı zulüm karşısında sessizliğini koruyor!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanınması için talimat vermesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilgili kanun çıkarılmıştı. 1934 tarihinde Türk kadınının çağdaş uygarlık seviyesine çıkması için önemli bir adım atıldı. Bununla birlikte Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanındı ve bu tarihin anısına 5 Aralık'ta Dünya Kadın Hakları Günü kutlanıyor. HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKILAN UYGUR TÜRKÜ KADINLAR Fakat kadim Türk toprağı olan Çin işgalindeki Doğu Türkistan'daki yönetim, başta Uygur Türkleri olmak üzere diğer Türk topluluklarına yönelik büyük bir baskı ve asimilasyon politikası uygulanıyor. Çin'in soykırım politikalarından en fazla etkilenenlerin başında ise Uygur Türkü kadınlar geliyor. ÇİN’İN ASİMİLASYON POLİTİKASI VE UYGUR TÜRKÜ KADINLARIN DURUMU Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin şiddet içeren politikaları, bölgede milyonlarca Uygur Türkü kadını mağdur ediyor. Onları en temel insani haklarından mahrum bırakıyor. Doğu Türkistan’da kadınlar, temel bir özgürlük olan inanç hürriyetinden mahrum bırakılıyor. Bunun yanında kadınların içki içmeye, dans etmeye zorlandığı ve inançları gereğince yaşamalarına izin verilmediği biliniyor. Kadınların İslami eğitim görmelerine ise neredeyse hiç izin verilmiyor. UYGUR TÜRKÜ KADINLARIN EVLERİNE ÇİNLİ ERKEKLER YERLEŞTİRİLİYOR Çin hükumetinin bölgede yaygın olarak izlediği bir diğer politika da Uygur Türklerinin evlerine Çinli erkeklerin yerleştirilmesi uygulaması. Çin yönetimi, evlerdeki Uygur Türkü erkekleri toplama kamplarına kapatırken, hükumetin görevlendirdiği erkekleri bölgedeki evlere yerleştiriyor. Uygur Türkü Müslüman aileler, bu erkeklerle yaşamaya mecbur bırakılıyor. Çinli erkekler Uygur Türkü kadınlara istediği muameleyi uyguluyor. Bölgeden edinilen sınırlı bilgiler, Uygur ailelerin evlerinde Çinli erkeklerin tecavüze varan insanlık suçlarına imza attığına işaret ediyor. Ayrıca Uygur Türkü kadınların zorla Çinli erkeklerle evlendirilmesi de bölgedeki bir diğer yaygın asimilasyon uygulaması. PEK ÇOK KADIN ÖRGÜTÜ, DOĞU TÜRKİSTAN'A SESSİZ! Çin yönetiminin, Doğu Türkistan’daki kadınlara yönelik sistematik insan hakları ihlallerine rağmen dünya çapındaki kadın hakları savunucusu örgütlerin pek çoğu, bölgede olup bitenler karşısında sessizliklerini koruyor. Başta Batılı ülkeler olmak üzere bölgede faaliyet gösteren örgütlerin, Uygur Türkü kadınlara yönelik sistematik insan hakları ihlallerini gündemlerine almaması ise vicdanları yaralamaya devam ediyor.

Dünya kadınlar günü ve Çin'in Uygur Türkü kadınlara yönelik hak ihlalleri Haber

Dünya kadınlar günü ve Çin'in Uygur Türkü kadınlara yönelik hak ihlalleri

Çin hükumeti, Doğu Türkistan’da başta Uygur Türkleri olmak üzere diğer Türk topluluklarına yönelik büyük bir baskı ve asimilasyon politikası uyguluyor. Bölgeyi tamamen kontrol altına almayı ve halkı asimile etmeyi amaçlayan bu politika kapsamında İslam dini ve Türk kültürünün ögeleri bölgeden silinmeye çalışılıyor. Buna ek olarak Çin yönetiminin bölgede açtığı toplama kamplarında, sayısı 3 milyonu aşkın Uygur Türkünün tutulduğu tahmin ediliyor. ÇİN’İN ASİMİLASYON POLİTİKASI VE UYGUR KADINLAR Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da uyguladığı asimilasyon politikasından en fazla etkilenen kesimlerin başında kuşkusuz kadınlar geliyor. Çin Komünist Parti (ÇKP) yönetiminin şiddet içeren politikaları, bölgede milyonlarca Uygur Türkü kadını mağdur ediyor. Onları en temel insani haklarından mahrum bırakıyor. Doğu Türkistan’da kadınlar, temel bir özgürlük olan inanç hürriyetinden mahrum bırakılıyor. Bunun yanında kadınların içki içmeye, dans etmeye zorlandığı ve inançları gereğince yaşamalarına izin verilmediği bilinen bir gerçek. Kadınların İslami eğitim görmeleri ise neredeyse imkansız. UYGUR TÜRKÜ KADINLAR VE TECAVÜZ Uygur Türkü kadınların Çin yönetimince maruz kaldığı diğer bir baskı ve insanlık dışı suç ise cinsel şiddet. Çin polisinin ve askeri güçlerinin defalarca Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkü kadınlara sistematik bir şekilde, Çin'in inşa ettiği cezaevlerinde ve toplama kamplarında cezalandırma yöntemi olarak tecavüz ettiği biliniyor. UYGUR TÜRKÜ KADINLARIN EVLERİNE ÇİNLİ ERKEKLER YERLEŞTİRİLİYOR Çin hükumetinin bölgede yaygın olarak izlediği bir diğer politika da Uygur Türklerinin evlerine Çinli erkekler yerleştirme uygulaması. Çin yönetimi, evlerdeki Uygur Türkü erkekleri toplama kamplarına kapatırken, hükumetin görevlendirdiği erkekleri bölgedeki evlere yerleştiriyor. Uygur Türkü Müslüman aileler, bu erkeklerle yaşamaya mecbur bırakılıyor. Çinli erkekler Uygur Türkü kadınlara istediği muameleyi ve suçu uyguluyor. Bölgeden gelen haberlerde bir çok Uygur Türkü kadının evlerine yerleştirilen Çinli erkekler tarafından tevacüze uğradığı için intihar ettiği bildiriliyor. Ayrıca Uygur Türkü kadınların zorla Çinli erkeklerle evlendirilmesi de bölgedeki bir diğer yaygın asimilasyon uygulaması. PEK ÇOK KADIN ÖRGÜTÜ, DOĞU TÜRKİSTAN'A SESSİZ Çin yönetiminin, Doğu Türkistan’daki kadınlara yönelik sistematik insan hakları ihlallerine rağmen dünya çapındaki kadın hakları savunucusu örgütlerin pek çoğu, bölgede olup bitenler karşısında sessizliklerini koruyor. Başta Batılı ülkeler olmak üzere birçok bölgede faaliyet gösteren örgütlerin, Uygur Türkü kadınlara yönelik bölgede yapılan sistematik insan hakları ihlallerini gündemlerine almıyor oluşu ise dikkat çekiyor. Doğu Türkistan’da Uygur Türkü kadınların yaşadığı temel insan hakları ihlalleri konusunda tepkilerin yetersizliği özellikle insan hakları penceresinden bakıldığında oldukça dikkat çekici görünüyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çin zulmüne uğrayan Uygur Türkü kadınlar... Haber

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çin zulmüne uğrayan Uygur Türkü kadınlar...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. Çin Komünist Partisi tarafından hakları gasp edilen Uygur Türkü kadınlar ise unutuluyor... 8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çin zulmüne uğrayan Uygur Türkü kadınlar... ???? https://t.co/BQf79hZN8a pic.twitter.com/EX6VV4ZXpR — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 8, 2023 Kırım Haber Ajansı Çin zulmüne uğramış ve hayatta dahi olup olmadığı bilinmeyen kendisinden hala haber alınamayan pek çok Uygur Türkü kadınları unutmuyor ve hatırlatıyor. Çin tarafından Uygur Türkü kadınların tutuklanma sebepleri ise kiminin Türkiye'ye gelmiş olması, kiminin Türkiye'de eğitim almış olması, kiminin ise yakınlarının veya çocuklarının Türkiye'de eğitim alıyor olmasıydı.  SEYİDE AHMET Seyide Ahmet 38 yaşında. Ankara Gazi Üniversitesi yüksek lisans mezunu, 2 çocuk annesi, oğlu 6, kızı 1 buçuk yaşındayken 2017 yılında evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hala haber alınamıyor. AYGÜL ELİ Aygül Eli 36 yaşında. Ankara Gazi Üniversitesi yüksek lisans mezunu. Bir çocuk annesi, kızı 2 yaşındayken 2017 yılında evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hala haber alınamıyor. MİHRİAY ERKİN Mihriay Erkin 32 yaşında. Pekin Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesinde okudu. Daha sonra Şangay Jiaotong Üniversitesi Bitkisel Bioteknoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. Çin'de meşhur Guanghua Mühendislik Teknolojisi Ödülü aldı. Japonya Tokyo Üniversitesinde Bitkisel Bioteknoloji alanında Doktora eğitimi aldı. Çin hükumeti tarafından ailesiyle tehdit edildi. Doğu Türkistan'a döndü. 2020 Şubat ayının sonunda Çinli polislerce evinde tutuklandı. Toplama kampına götürülen Erkin'in cansız bedeni kısa bir süre sonra ailesine teslim edildi.  AYGÜL ABLET Aygül Ablet 30 yaşında. Tıp Fakültesi mezunu. Pediatri alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2018 yılında evinde Çinli polisler tarafından tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hala haber alınamıyor. SURİYE TURSUN Suriye Tursun 58 yaşında. Oğlu Cevlan Şirmehmet'i, Türkiye'de hukuk eğitimi aldığı sıırada ziyaret etmek için Türkiye'ye geldi. Doğu Türkistan'a döndüğünde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hala haber alınamıyor. ÇİMENGÜL AVUT Çimengül Avut 39 yaşında. Şair ve yazar. Üniversite mezunu.1995 yılı Doğu Türkistan'daki Kaşgar Uygur Yayınevinde editör olarak çalışmaya başladı. Temmuz 2018'de Çinli polisler tarafından evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hala haber alınamıyor.

İstanbul'da 8 Mart'ta Doğu Türkistanlı kadınlar için eylem Haber

İstanbul'da 8 Mart'ta Doğu Türkistanlı kadınlar için eylem

Çin hükumetince hakları gasp edilen Doğu Türkistanlı kadınların sesini duyurmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da basn açıklaması düzenlenecek. Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, İHH İnsani Yardım Vakfı Kadın Koordinatörlüğü, Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği, Uluslararası Mülteci Derneği ve Helwa Abim Vakfı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çin yönetiminin Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik işlediği insanlık dışı politikalarını protesto etmek için basın açıklaması yapacağı öğrenildi. Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliğinden yapılan açıklamada, "Biz Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği olarak, Doğu Türkistan’da hala devam eden soykırıma ve kadınlara yönelik hak ihlallerine dikkat çekmek ve 8 Mart 2023 saat 11:00’de gerçekleştireceğiz. Tarih: 8 Mart 2023 saat 11:00 Adres: Ali Kuşçu Mahallesi Büyük Karaman Cd. No:4 İstanbul / Türkiye" ifadeleri kullanıldı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DA KADIN OLMAK Çin hükumeti, Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinden beri bölgede asimilasyon ve soykırım politikalarını uygulamaya devam ediyor. Doğu Türkistanlı kadınların, Çin’in soykırım politikasına en fazla maruz kalan, fiziki ve ruhsal açıdan en çok zarar gören kesim olduğu bildiriliyor. Çin yönetiminin kadınlar üzerinde her türlü devlet terörünü uygulamaya devam ettiği biliniyor. Bunların başında Doğu Türkistanlı genç kızların zorla evlerinden alınıp Çin’in iç bölgelerinde zorla çalıştırılması geliyor. Genç kızlar Çinliler ile zorla evlendiriliyor. Evlenmediği takdirde onları milli bölücü ilan ederek toplama kamplarına ya da hapse atılıyor. TOPLAMA KAMPINDA KADIN İŞKENCESİ Çin, toplama kamplarında onları iğne yada ilaçlarla kısırlaştırıyor. Toplama kamplarında kadınların iffet ve namusunu çiğnenerek her türlü zorbalık, toplu tecavüz, fiziksel ve zihinsel işkence uygulanıyor. Toplama kamplarının dışında kalanlar ise kontrollü doğum politikası adı altında baskılara maruz kalıyor. Bu kapsamda, hamile kadınlara zorla kürtaj uygulanıyor.  Bir daha çocuk yapmaması için iğneler ile onların rızası dışında kısırlaştırılıyor. Kadınların kılık kıyafet özgürlüğüne müdahale ediliyor. Başörtüs, ve uzun elbiseler yasaklanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.