İran, zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmaya devam ediyor
İran, 2015 yılında imzaladığı İran nükleer anlaşması olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nda (KOEP) uranyum kapasitesi yaklaşık 300 kilogramla sınırlanmıştı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), her 3 ayda bir İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlıyor. UAEA son raporunda, İran’ın 11 Mayıs itibarıyla zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini 6 bin 201,3 kilograma yükselttiğini açıkladı. Bu durumda İran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini önceki 3 aylık rapora oranla 675,8 kilogram artırdı.
İran’ın yüzde 60 saflıkta 142 kilogram zenginleştirilmiş uranyum stokuna sahip olduğu, önceki rapora kıyasla üretimini 20 kilogramdan fazla artırdığı belirtildi.
İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI
Anlaşma, İran ve P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında yaklaşık 3 yıl süren müzakerelerin ardından Temmuz 2015’te nükleer anlaşma sağlanmıştı. Anlaşma Ocak 2016’da imzalanmış ve yürürlüğe girmişti.
Anlaşmaya göre, İran uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirmesi ve zenginleştirilmiş uranyum stokunu da 300 kilogram ile sınırlanmıştı.
ABD, Donald Trump döneminde Mayıs 2018 tarihinde anlaşmadan çekilmişti. Trump anlaşmanın zayıf kaldığını ve İran’ın balistik füze programını kapsamadığını ileri sürerek diğer P5+1 ülkelerinin itirazlarına rağmen anlaşmadan çekilme kararı almıştı. Bu gelişmelerin ardından ABD, İran’a tekrar yaptırım uygulamaya başlamıştı.
İran da belirlenen sınırların üzerinden uranyum zenginleştirmeye başlamıştı. Ancak attığı adımlara ilişkin UAEA’yı bilgilendireceğini duyurmuştu.