Kırım Tatar kadınlar, tüm zorluklara rağmen halkına destek olmaya devam ediyor
Kültürlerini, dillerini ve geleneklerini korumak için benzeri görülmemiş bir dayanıklılık, güç ve bağlılık sergileyen dünyadaki yerli kadınlara saygı göstermek amacıyla dünyada her yıl 5 Eylül tarihinde Uluslararası Yerli Halklar Kadınları Günü kaydediliyor.
Kırım Cephesi girişimi, Uluslararası Yerli Halklar Kadınları Günü vesilesiyle paylaştığı mesajda 10 yıldan uzun bir süredir Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatar kadınların cesaret ve dayanıklılığına dikkat çekti.
Kırım Cephesi tarafından paylaşılan açıklamada şu ifadelerine yer verildi:
Uluslararası Yerli Halklar Kadınlar Günü, halklarının ana dayanağı olan kadınların gücünü, dayanıklılığını onurlandırdığımız bir gündür.
Bunların arasında siyasi tutsakların eşleri olan Kırım Tatar kadınları da var. Kocalarının özgürlüğü için her gün savaşıyorlar; sürekli aramalar, sorgulamalar, yargılamalar ve baskılarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu kadınlar, sürekli baskı ve tehlikeye rağmen, sevdiklerini ve tüm Kırım Tatar halkını savunmak için seslerini yükselterek kararlılığını sürdürüyor. Çocuklarını topraklarını ve kültürlerini sevdirerek yetiştiriyorlar, bir yandan da adalet ve yakınlarının kurtuluşu için yıpratıcı bir mücadele veriyorlar.
Ayrıca Kırım Tatar kadınları Silahlı Kuvvetler saflarında ülkemizi Rus saldırganından koruyor. Sadece Ukrayna'nın özgürlüğü için değil, aynı zamanda ana vatanları Kırım'ın geri dönüşü için, çocuklarının geleceği ve kendi vatanında korkmadan yaşama hakkı için de savaşıyorlar.
Kırım Tatar kadınlar, tüm zorluklara rağmen halkına destek olmaya devam ediyor. Onlar, memleketlerine ve halkına olan sevginin her türlü engelden daha güçlü olduğunu her gün kanıtlayan savunucular, savaşçılar, anneler ve eşlerdir.”
YERLİ HALKLAR KADINLARI GÜNÜ
Uluslararası Yerli Halklar Kadınları Günü, 1983 yılında Bolivya'nın Tijuanaco kentinde düzenlenen Amerika Kıtası Örgütleri ve Hareketleri İkinci Toplantısı sırasında ilan edildi.
Tarih, kocası Tupac Katari ile birlikte Peru'daki İspanyol sömürgecilere karşı Aymara-Quechua isyanının büyük bir kısmına liderlik ettikten sonra 5 Eylül 1782'de öldürülen yerli Aymara halkının lideri Bartolina Sisa'nın onuruna belirlendi.