SON DAKİKA
Hava Durumu

#Uluslararası Af Örgütü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Uluslararası Af Örgütü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uluslararası Af Örgütü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Af Örgütü: Tofik Abdulgaziyev derhal serbest bırakılmalı! Haber

Uluslararası Af Örgütü: Tofik Abdulgaziyev derhal serbest bırakılmalı!

Uluslararası Af Örgütü, Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev'in serbest bırakılması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, düzmece suç kapsamında 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar siyasi tutsak Abdulgaziyev'in Mart 2024’te kritik durumda olduğu ve hastaneye kaldırıldığı hatırlatılarak, “15 kilo verdi. Tüberküloz, zatürre ve yaşamı tehdit eden diğer rahatsızlıkların teşhisi konuldu. Abdulgaziyev derhal serbest bırakılmalı.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca örgüt, isteyen herkesi Tofik Abdulgaziyev'in serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına katılmaya davet etti. TOFİK ABDULGAZİYEV’İN SAĞLIK DURUMU KÖTÜLEŞTİ Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev’in sağlık durumu son yedi aydır önemli ölçüde kötüleşti. Nisan 2024’te siyasi tutsağa, verem teşhisi konuldu. Ukraynalı insan hakları savunucuları, Temmuz 2024’te sağlık durumu ciddi şekilde kötüleşen Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev’i derhal serbest bırakma çağrısında bulunmuştu. YOĞUN BAKIMA KALDIRILMIŞTI Kırım Dayanışması sivil teşkilâtından 22 Mart 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Rusya'nın Verhneuralsk cezaevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev'in kritik durumda Çelyabinsk kentindeki hastanelerden birinin yoğun bakım servisine kaldırıldığı bildirilmişti. Hastanede Tofik Abdulgaziyev’e verem teşhisi konuldu. Ayrıca doktorlar siyasi tutsağa bir dizi başka hastalık teşhisi koydu. Konulan teşhisler arasında iki taraflı zatürre, küçük sol taraflı hidrotoraks (akciğerlerde sıvı), orta derecede anemi, mitral kapakta hasara neden olan bağ dokusu displazisi sendromu (kalp hastalığı), kronik kalp yetmezliği, kronik gastrit ve nefrolitiazis (böbrek taşları) bulunuyor. 12 YIL HAPİS CEZASI Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 12 Mayıs 2022’de Tofik Abdulgaziyev, Bilal Adilov, Vladlen Abdulkadırov, Mecit Abdurahmanov ve İzzet Abdullayev’in (ikinci Akmescit Grubu) hakkında aldığı kararı açıkladı. Mahkeme, ses mühendisi olan Tofik Abdulgaziyev, cep telefonu teknisyeni Vladlen Abdulkadırov, gaz ve elektrik kaynakçısı İzzet Abdullayev, marangoz ve inşaat işçisi Mecit Abdurahmanov'a 12 yıl hapis cezası, müteahhit Bilal Adilov'a 14 yıl hapis cezası verdi.

Kırım'ın 10 yıllık işgali: Uluslararası Af Örgütü, insan hakları durumunun etkili bir şekilde izlenmesi çağrısında bulundu Haber

Kırım'ın 10 yıllık işgali: Uluslararası Af Örgütü, insan hakları durumunun etkili bir şekilde izlenmesi çağrısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin onuncu yıl dönümüne ilişkin yayımladığı raporda önemli açıklamalara yer verdi. Uluslararası Af Örgütü, uluslararası topluma, Kırım'da ve Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen diğer bölgelerinde insan hakları durumunu etkin bir şekilde izleme fırsatını kaçırmaması ve insan hakları konularını ilgili tüm ikili ve çok taraflı platformlarda her fırsatta gündeme getirmesi çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Kırım'da etnik yapıyı değiştirmeyi ve Rus olmayan ulusal kimlikleri bastırmayı amaçlayan politikasını uygulamak için on yılı olduğunu belirtti. Şu anda Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen diğer bölgelerinde de benzer politikaların uygulandığına dair kanıtlar olduğu kaydedildi. Raporda, "Örneğin, Uluslararası Af Örgütü, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin işgal altındaki kısmındaki ve işgal altındaki diğer bölgelerdeki okullarda Rus yetkililerin uyguladığı beyin yıkama ve baskıyı belgeledi" ifadelerini kullandı. Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın bağımsız uluslararası izleme gruplarını reddetmesinin, uluslararası insani hukuk ve insan haklarının ağır ihlallerine ilişkin soruşturmaların yetersiz kalmasına yol açtığını kaydetti. Bu tür ihlallere ilişkin uzun süreli cezasızlık, Rusya'nın kontrolü altındaki bölgelerdeki tüm toplulukların varlığını ve yaşam biçimini tehdit eden değişiklikleri etkili bir şekilde uygulamasına olanak tanıdı. Uluslararası Af Örgütü, "Rusya, Kırım'da ve Ukrayna'nın işgal altındaki diğer topraklarında uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukukunun tüm ihlallerini derhal durdurmalı. Uluslararası hukuka göre tüm suçlardan suçlu olan kişiler, adil bir yargılama çerçevesinde adalet önüne çıkarılmalı, mağdurlar ve mağdur yakınları hakikat, adalet ve tazminat haklarını tam olarak kullanabilmelidir" açıklamasını yaptı.

Uluslararası Af Örgütünden Çin, Rusya ve İran'ın insan hakları ihlalleri raporu Haber

Uluslararası Af Örgütünden Çin, Rusya ve İran'ın insan hakları ihlalleri raporu

Uluslararası Af Örgütü 2022 yılının raporunu yayımladı. Raporda; İran'daki insan hakları ihlalleri, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere yönelik saldırıları, Çin hükumetinin Uygur Türkleri üzerindeki işkence ve baskıları, küresel ve bölgesel anlamda yaşanan soykırımlar yer aldı. Öte yandan raporda, söz konusu otoriter ülkelerin insan hakları ihlallerine kınama getirildi. UKRAYNA'DAKİ RUSYA'NIN İŞGAL GİRİŞİMİ VE SALDIRILARI Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırılarının birinci yılı geride kaldı. İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna'daki saldırılarının ardından 21 Eylül'de kısmi seferberlik ilan etti. Ülke genelinde Rusya vatandaşı erkekler, zorunlu olarak askere alınarak Ukrayna topraklarına karşı savaşmaya gönderildi. İşgalci Rusya'nın Ukrayna topraklarında imza attığı katliam ve savaş suçları da Uluslararası Af Örgütünün raporunda yer aldı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri hedef aldığı saldırıların ana aktörlerinden olan Şahid füzelerini tedarik eden İran'a da tepki verildi. ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ RAPORUNDA İRAN'DAKİ SİLAHLI BASKI  İran'da halkın Eylül 2022'de Molla rejiminin baskısına karşı başlattığı protestolarda hükumetin uyguladığı baskı politikalarına dikkat çekmişti. Uluslararası Af Örgütü raporda bununla ilgili bir değerlendirme yayımladı. Raporda, "İran halkının yakın zamanda eşi benzeri görülmemiş başkaldırısı sırasında Tahran rejimi, protestocuları susturmak için korkunç baskılara başvurdu ve askeri silahlar kullandı" ifadesine yer verildi. Ayrıca raporda Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin İran'daki protestolarla ilgili bir bilgi toplama komitesinin kurulmasından duyulan memnuniyet ifade edildi. İRAN'DA NELER OLMUŞTU? İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü "düzgün" takmadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından dövülerek öldürülmesinin ardından ülke genelinde protesto gösterileri başladı. Gösterilerde İranlı ahlak polisleri yüzlerce prostestocuya silahla karşılık verdi. Tutuklanan göstericiler İran hükumetince yargılanarak idam cezasına mahkum edildi. ÇİN BASKISI ALTINDAKİ UYGUR TÜRKLERİ Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarından milyonlarca kişi suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklulara işkence ediliyor. Sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirle yaşıyor. Kampta tutulanlara ne olduğu belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. Tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor. Kadınlar toplu tecavüze uğruyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.