TBMM Dijital Mecralar Komisyonu: TikTok, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir
Dünyada bir çok devlet ve parlamento tarafından, Çin’e istihbarat bilgileri sağladığı, toplumun ahlaki yapısını ve çocukların dengesini bozduğu gerekçesiyle yasaklanan Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu'nda gündeme geldi.
TİKTOK'UN, TÜRKİYE'NİN GENEL AHLAK KURALLARINA UYGUN BİR YAYIN POLİTİKASI YÜRÜTMELİ
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un kapatılması ile ilgili şikayetleri dikkate aldığını, TikTok'u, Türkiye'nin genel ahlak kurallarına uygun bir yayın politikası yürütmesi gerektiğini ve bu sorunun Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu bildirdi.
"MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, TÜRK MİLLETİNİN ORTAK DEĞERİDİR"
Yayman, son günlerde TikTok'ta paylaşılmaya başlanan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili içeriklere de tepki göstererek, "Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili TikTok'taki paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün bir değer olarak içinin boşaltılması ve Mustafa Kemal figürünün trolleşmesine ve trolleştirilmesini asla onaylamıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ortak değeridir ve trolleşmenin bu noktaya gelmesi aslında dijital dünyanın içine girdiği krizin en önemli göstergelerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı.
"TİKTOK MESELESİ, TÜRKİYE İÇİN BİR ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR"
TikTok'un Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Yaman, "TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi.
"DİJİTAL TELİF, MECLİS AÇILDIĞI ZAMAN GÜNDEME ALINACAK"
Komisyonunun yeni yasama döneminde Dijital Telif Yasası'na ilişkin çalışma yapacağını vurgulayan Yayman, "Yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve yine bu konuyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşları yan yana getiren toplantı yapacağız. Ağustos ayının sonuna doğru ve dijital telif ile ilgili ev ödevimizi yapıp yeni yasama döneminde dosyamızı hazırlamış bir biçimde inşallah Meclis açıldığı zaman gündeme alacağız" değerlendirmesinde bulundu.