Esir Ukraynalı askerlerin kurtarılması için karma sağlık komisyonları gerekli
Anife Bilal/QHA Ankara
Savaş suçlusu Vladimir Putin emrindeki işgalci Rus ordusunun Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikasında sözde tahliye adı altında esir aldığı Ukraynalı askerlerin aileleri, İstanbul Odakule'de "Azovstal Kahramanlarını Kurtar" başlıklı bir eylem gerçekleştirerek; Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yardım çağrısında bulundu. Türkiye'deki Ukraynalı askerlerin yakınları hikâyelerini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.
UKRAYNALI ESİR ASKERLERİN YAKINLARI DESTEK BEKLİYOR
Haftalarca Rusya tarafından acımasızca havadan, karadan ve denizden bombalanan Mariupol şehrinde esir düşen Ukraynalı asker Andriy Krayirskıy’ın eşi Yuliya Krayirska eşinin ve yüzlerce Ukraynalı askerin hikâyesini anlatmak ve yardım çağrısında bulunmak için İstanbul Odakule’de 13 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen eyleme katıldı. Dört çocuk annesi Yuliya Krayirska, Mariupol kentinde ağır yaralı halde esir düşen eşinin, 31 aydır Rus esaretinde tıbbi yardım sağlanmadan çok kötü şartlar altında alıkonulduğunu anlattı. Çocukların babalarını eve dönmesini beklediğini belirten Yuliya, Ukraynalı savaş esirlerinin yakınlarıyla birlikte Rus esaretinde alıkonulan Ukraynalı askerler ile siviller için mücadele ettiklerini ve dünyaya özellikle esirler için karma sağlık komisyonlarının kurulması konusunda yardım çağrısında bulunmak için farklı ülkelerde eylemler gerçekleştirdiklerini belirtti.
KARMA SAĞLIK KOMİSYONLARI KURULMALI
Ukraynalı savaş esiri Andriy Krayirskıy’ın eşi Yuliya Krayirska, "Eşim 56. Mariupol Motorlu Piyade Tugayı askeri, tugayı geniş çaplı işgal saldırısının ilk günlerinden beri Mariupol savunmasında yer alıyordu. Ağır yaralı olan eşim, 15 Nisan 2022’de İlliç Mariupol Metalurji Fabrikasında esir alındı. Çatışmalarda iki bacağından da yaralanmıştı. Esir düştükten sonra Donetsk’teki tutukevine götürülmüştü. Rus esaretinden kurtarılan savaş esirlerinin anlattığına göre eşim halihazırda çok zor durumda. Yürüyemiyor, sol bacağını artık kullanamıyor. Sağ bacağını da zar zor hareket ettirebiliyor. Anlattıklarına göre gardiyanlar, ona bazen değnek veriyormuş. Değnek verilmediği zaman ise sürünerek veya onunla aynı koğuşta kalan esirlere dayanarak hareket ediyor" dedi.
Yakın zamanda Rus haber ajanslarının eşinin 28 yıl hapis cezasına çarpıtıldığına dair haberler paylaştığını anlatan Yuliya Krayitska, “Eşim işlemediği suçlarla itham edilerek mahkum edildi” ifadelerini kullandı. Rus esaretindeki Ukraynalı askerlerin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığına dikkat çeken Yuliya, Rus medyasında paylaşılan videolarda eşinin çok depresif bir hâlde olduğunun, tedirgin ve korktuğunun görülebildiğini; sürekli kafasının aşağıya eğik olduğunu ve gözlerini hiç yukarıya kaldırmadığını kaydetti.
İstanbul’a, Türkiye'ye ve tüm dünyaya Mariupol şehrini savunan Ukraynalı askerlerin iki buçuk yıldan uzun bir süredir çok zor koşullar altında alıkonulduğunu hatırlatmak için geldiklerini belirten savaş esirinin eşi, “Yakınlarımızın Rus esaretinden kurtarılması gerekiyor. Ayrıca bize, yani esirlerin yakınlarına, karma sağlık komisyonlarının kurulması için yardım edilmesini istiyoruz. Özellikle eşim ve onun durumunda bulunan esirler için bu çok önemli. Bu karma komisyon faaliyet gösterseydi Cenevre Sözleşmesine göre ağır yaralı askerlerin esir tutulmaması, esir alındıktan kısa bir süre sonra iade edilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla bu konuda bize yardım edilmesini istiyoruz. Maalesef Rusya, bu komisyonun oluşturulmasına yanaşmıyor. Yakınlarımızı eve, ailelerinin yanına geri getirmek için mücadele ediyoruz. Onlar kendi ülkelerini işgalcilere karşı savunurken esir düştü ve evlerinde, ailelerinin yanında olmayi hak ediyorlar” dedi.
EN YOĞUN RUS BOMBARDIMANINA MARUZ KALAN KENT: MARİUPOL
Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, 24 Şubat 2022'de Putin Rusyası'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırıların en yoğun olarak yaşandığı bölgelerden birisi.
Haftalarca karadan, denizden ve havadan bombalanan kentin büyük bir kısmı Rus saldırılarında yok oldu. Ukraynalı yetkililerinin açıklamalarına göre kentte en az 20 bin sivil hayatını kaybetti. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısını gizlemek için Rus işgal güçleri, saldırılarda zarar gören apartmanları, enkaz kaldırma çalışmalarını yapmadan iş makineleriyle yıktı. İşgalciler, hayatını kaybeden insanları toplu mezarlara gömdü.
Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) Mart 2024’te sunulan bir raporda, Kremlin rejiminin, 2022'nin başlarında 85 gün süren Mariupol kuşatması sırasında savaş suçu olarak sınıflandırılan "kasıtlı aç bırakma taktiği" kullandığı kaydedildi.
MARİUPOL KENTİNDE TESLİM OLAN UKRAYNALI ASKERLERİN BİRKAÇ AY İÇİNDE İADE EDİLMESİ GEREKİYORDU!
Kenti savunan Ukraynalı askerler gıda, cephanelik ve ilaç eksikliğine rağmen yaklaşık 3 ay boyunca tam abluka altında Rus işgal güçlerine karşı mücadele etti.
Ukrayna üst düzey yönetiminin Ukraynalı askerlerin hayatta kalmasını sağlamak için verdiği emir doğrultusunda, Mariupol’daki Azovstal Fabrikası'nda abluka altında düşmana karşı mücadele eden Ukrayna askerleri, Rusya’ya teslim oldu. Rusya ile Ukrayna arasında yapılan ve Birleşmiş Milletler (BM) ile Uluslararası Kızılhaç Komitesinin garantör olduğu anlaşmaya göre birkaç ay içinde Azovstal’da teslim olan Ukraynalı askerlerin Ukrayna’ya iade edilmesi gerekiyordu. Ancak her zamanki gibi savaş suçlusu Kremlin rejimi verdiği bu sözden geri döndü.