Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğunda Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve saldırıları konuşuldu
Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına karşı bir yılı aşkın bir süredir işgal girişimi ve saldırıları devam ediyor. Putin Rusyası'nın başlattığı savaş, Ukrayna devleti ve toplumu için değil aynı zamanda daha geniş bölge için ciddi değişiklikler ve olumsuz sonuçlar getirdi.
Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda bugün Ukraynalı dış politika uzmanları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişiminde geçen bir yılı aşkın süreç boyunca yaşananları değerlendirdi.
Toplantıda; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Ukrayna Dış Politika Konseyi (Ukranian Prism) Başkanı Gennadiy Maksak, eski diplomat, dış politika uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Ukraynalı analist Anastasiya Gerasımçuk, Ukraynalı araştırmacı Irina Kosse, Ukraynalı araştırmacı Olga Çızova, Ukraynalı araştırmacı Dr. Ganna Şelest hazır bulundu.
Ukrayna Dış Politika Konseyi (Ukrainian Prism /UP) uzman analistleri, Rusya'nın başlattığı savaş boyunca yaşanan savaş suçları ve katliamlar ile savaşın mevcut seyri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle, Rus saldırganlığının çeşitli boyutları hakkında değerlendirme yapan uzmanlar, yalnızca Ukrayna'nın değil Ukrayna'ya destek veren ülkelerin işgalci Rusya'ya karşı tavrının önemli olduğunu belirtti.
TOPLANTIDA, TÜRKİYE-UKRAYNA İLİŞKİLERİ VE DEĞİŞEN DENGELER ELE ALINDI
Gennadiy Maksak, programda Ukraynalı dış politika uzmanlarını tanıttı. Maksak, uzmanların çalışma alanları hususunda açıklamalarda bulunurken, savaşa ilişkin şahsi tecrübelerini de paylaştı.
Dr. Ganna Şelest, Ukrayna'da gerçekleşen zararın miktarının altını çizerken; aktüel sıcak çatışma alanlarının neler olduğunu ifade etti. Uzman Şelest, Rusya'nın işgal girişiminin operatif ve stratejik özelliklerinden bahsederken; çatışmanın yakın bir temasta gerçekleştiğini vurguladı. Dr. Şelest, Rusya'nın nükleer tehdit sorununu işaret ederken; Ukrayna'nın uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ve saldırılarının yeni bir süreçten ziyade yüzyıllardır gerçekleşen tarihsel bir sürecin bir parçası olduğunu ifade etti. Gaber, Rusya'nın Ukrayna'da kültürel yıkım politikası güttüğünü ifade etti. Sovyetler Birliği döneminde hem Ukrayna toplumuna hem de Ukrayna'nın kültürel değerlerine yönelik bir saldırının gerçekleştiğinin altını çizdi.
YEVGENİYA GABER: UKRAYNA, VAROLUŞ MÜCADELESİ VERİYOR
Ukrayna-Rusya Savaşını Kırım Haber Ajansına değerlendiren eski diplomat, dış politika uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, şu ifadeleri kullandı:
“Şu an Ukrayna’nın yürüttüğü savaş, aslında varoluş mücadelesidir. Sadece topraklarımızı Rusya’dan kurtarmak için savaşmıyoruz, aynı zamanda bir millet olarak ayakta kalmak için de mücadele ediyoruz. Bu, 1 yıl önce başlayan bir savaş değil. Bu savaş, 9 yıl önce Kırım’ın ve Ukrayna doğusundaki bölgelerin işgaliyle başladı. Fakat Ukrayna’nın bağımsızlık mücadelesi daha önceden; Sovyetler Birliği, Rus İmparatorluğu döneminde başlamıştı. 'Ukrayna milleti', bunu derken siyasi ulustan bahsediyorum, yani Ahıskalılar, Kırım Tatarları, Gagauzlar ve Ruslardan etnik olarak farklı olan diğer halklar, varoluşları için savaşıyorlar. Çünkü bir insan ‘Ben Rusum' demez ise veya Rus olduğu ispatlanmıyorsa otomatik olarak Rus askerlerinin hedefi haline geliyor.”
Ukraynalı uzmanlar toplantıda, savaşın başından bu yana devlet yönetiminin ve toplumsal hayatta yaşanan değişimler hakkındaki son süreci ele aldı.
Rusya'nın başlattığı saldırıların Karadeniz güvenliğine etkisi ile Rus işgalinin ticaret ve enerji ilişkilerine etkisini değerlendirdi. Dış politika uzmanları, Rusya'nın 2014 yılından bu yana devam ettirdiği saldırıları çerçevesinde yaşanan gelişmeleri dile getirdi. Ayrıca, uluslararası iş dünyası ve yatırımcıların katılımıyla yeniden yapılanma süreci gündeme getirildi.
Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğundaki programda, Türkiye ve Ukrayna ilişkileri, değişen jeopolitik dengeler açısından yeniden değerlendirildi.