Kırım Tatar İmla Projesinin Geliştirilmesinden Sorumlu Çalışma Grubu ilk toplantısını yaptı
Ukrayna’da Kırım Tatar dilinin imlasının Latin Alfabesi kullanılarak geliştirilmesinden sorumlu olan çalışma grubunun ilk toplantısı 1 Aralık 2023 tarihinde yapıldı. Toplantıda, Kırım Tatar dilinin yeni imlasının geliştirilmesine yönelik temel ilkeleri ve yaklaşımları ele alındı.
Ukrayna Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Devlet Servisi, Kırım Tatar İmla Projesinin Geliştirilmesinden Sorumlu Çalışma Grubu'nun ilk toplantısını çevrim içi olarak 1 Aralık 2023'te yaptığını açıkladı. Toplantıya; Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Ukrayna Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Devlet Servisi, Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcileri, bilim insanları ve Kırım Tatar dili uzmanları katıldı. Toplantıya; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı ile yetkili ve uzman değerli isimler katılım gösterdi.
Yapılan toplantıda; Kırım Tatar İmla Projesinin Geliştirilmesinden Sorumlu Çalışma Grubu ve toplantı programına ilişkin yönetmelik onaylandı. Ayrıca Kırım Tatar dilinin yeni imlasının geliştirilmesine yönelik temel ilkeler ve yaklaşımlar ele alınarak; imlanın basit ve anlaşılması kolay ayrıca Kırım Tatar dilinin modern gerçeklerine uygun, tutarlı ve birleşik olması gerektiği konusunda anlaşmaya varıldı.
Toplantıya katılan yetkili ve uzmanlar, Kırım Tatar dilinin yeni imlasının geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek ilgili projenin belirlenen süre içinde tamamlanacağı konusunda emin olduklarını ifade etti.
KIRIM TATAR DİLİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE YAYGINLAŞMASI
Ukrayna Bakanlar Kurulu, Ağustos 2023’te Kırım Tatar dilinin Latin Alfabesine dayalı imlasının geliştirilmesine ilişkin kararı onayladı. Bu karar, Ukrayna’nın 2022-2032 Kırım Tatar Dilini Geliştirme ve Yaygınlaştırma Stratejisi çerçevesinde kabul edildi. Bu proje ile; Kırım Tatar dilin kapsamını genişletmek, Ukrayna vatandaşlarını dili incelemeye ve yaygınlaştırmaya teşvik etmek için yasal, kurumsal, mali ve bilgi desteğinin oluşturulmasının sağlanması hedefleniyor.