Azerbaycan ve Türkmenistan'dan Hazar Denizi görüşmesi
Hazar Denizi'nin dibinin Azerbaycan ile Türkmenistan arasında paylaşılmasına ilişkin Ortak Çalışma Grubu toplantısı, 24 ve 25 Ocak 2023 tarihlerinde Aşkabat'ta yapıldı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı görüşmeye ilişkin açıklamada bulundu. Görüşmelerde, Azerbaycan heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı'nın Hudut ve Hazar Denizi Konularından Sorumlu Özel Temsilcisi Helef Helefov başkanlık etti.
Türkmenistan heyetinin başkanlığını ise Hazar Denizi Enstitüsü Müdürü, Türkmenistan'ın Hazar Meseleleri Özel Temsilcisi Murad Atacanov yürüttü.
ANLAŞMA TASLAĞI GÖRÜŞÜLDÜ
Azerbaycan Dışişlerinden yapılan açıklamada, “Ortak çalışma grubu toplantısında, Hazar Denizi'nin dibinin Azerbaycan ile Türkmenistan arasında paylaşılmasına ilişkin anlaşma taslağı hükümlerinin tartışılmasına devam edildi" ifadelerine yer verildi.
Görüşmelerin sonucuna ilişkin detaylar ise henüz açıklanmadı.
2021'DE İKİ ÜLKE ARASINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Hazar Denizi'nin hukuki statüsü, Sovyet döneminde 1921 ve 1940 tarihli SSCB-İran anlaşmalarına dayanmaktaydı. SSCB döneminde, petrol ve gaz yataklarının bölünmesine yönelik bir mekanizmanın olmaması, Hazar Denizi'nin yeni statüsünün beş ülke (Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, İran) arasında müzakere yapılmasına neden oldu. Uzun tartışmaların ardından 12 Ağustos 2018'de Kazakistan'ın Aktau kentinde devlet başkanlarının zirvesinde Hazar Denizi'nin hukuki statüsüne ilişkin sözleşme imzalandı.
HAZAR DENİZİ'NİN DİBİNİN PAYLAŞIMI
Ancak, Hazar Denizi'nin yüzeye göre dibinin dağılımına ilişkin tartışmalar halen devam etmektedir. Azerbaycan ile Türkmenistan arasında "Kepaz" ("Sardar") ve bir dizi başka alanla ilgili anlaşmazlıklar vardı. Fakat, 2021'de iki ülke arasında "Kepaz"ın (şimdiki adı “Dostluk" olarak anılıyor) ortak işletilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı.